Србија и Балкан

Милатовић не напушта странку: Нећу учествовати на парламентарним изборима

Један од лидера Покрета Европа сад одбио је да напусти покрет чији је један од оснивача уз Милојка Спајића, који ће бити носилац листе на изборима
Милатовић не напушта странку: Нећу учествовати на парламентарним изборима© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Нови председник Црне Горе и један од лидера Покрета Европа сад Јаков Милатовић објавио је да је одлучио да не учествује у предстојећој кампањи за ванредне парламентарне изборе који су заказани за 11. јун.

Милатовић је одбио да напусти покрет чији је један од оснивача уз Милојка Спајића, који ће бити носилац листе на изборима.

Претходних дана одржано је више страначких састанака, а црногорски медији су извештавали да их је Милатовић напуштао пре краја, што су многи протумачили као несугласице у странци која има највише шанси за победу на предстојећим изборима.

Нови председник Црне Горе ставио је тачку на те приче пославши писмо медијима у којем је навео да на новој функцији има одговорност да представља све грађане, па зато неће учествовати у кампањи.

Милатовић је послао позив на састанак свим представницима политичких субјеката, који учествују на изборима 29. маја у Вили Горица, са циљем да покрене међустраначки дијалог.

"Циљ овог састанка је и унапређење политичког амбијента у ком се одржавају избори и јачање поверења у изборни процес. Поред тога, са састанка ће бити послата снажна порука опредељености свих изборних листа да, промовисањем различитих програмских понуда и реализовањем фер кампање, дају пуни допринос даљем демократском сазревању црногорског друштва", каже Милатовић у писму.

Како напомиње, сматра да грађани Црне Горе заслужују тај чин зрелости политичких лидера и одлучности да кроз дијалог и фер политичке односе демонстрирају један нови вид политичке културе и демократски капацитет, па да и на тај начин пошаљу добру поруку грађанима Црне Горе и међународним партнерима.

"Црногорско друштво показује спремност за креирањем амбијента у ком дијалог неће бити изузетак, већ правило. Охрабрен овим импулсима, желим са позиције председника Црне Горе да пошаљем јасну поруку да јавни интерес јесте мој приоритет, те да ће све моје активности бити усмерене на унапређење црногорског друштва и имиџа Црне Горе у међународној заједници", сматра Милатовић.

Додаје да је свестан да се стабилан политички систем гради само заједничким снагама свих добронамерних субјеката, те да очекује да ће његов позив разумети као први корак на овом путу.

image