Свет

Вучић: Сестринске службе са Истока нам кажу - "Ово је обојена револуција"

Неће они да воде спољну политику Србије, да одређују коме ћемо да уводимо санкције а коме не, народ у Србији ће о томе одређивати. Неће они да ми одређују хоћу ли у НАТО или нећу, народ ће да одређује, истакао је Вучић
Вучић: Сестринске службе са Истока нам кажу - "Ово је обојена револуција"© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Србија сита страних револуција, напоменувши да је добио информације како су у току покушаји "обојених револуција".

"Данас ми долазе подаци из разних служби, кажу нам сестринске службе са Истока, 'Ово су покушаји обојених револуција.' Ја им кажем, 'Не знам чега су покушаји, знам само да су одвратни покушаји злоупотребе трагичне смрти неке деце како би они постали већи, бољи и паметнији за наш народ", изјавио је Вучић на митингу у Панчеву.

"Оно што такође могу да вам кажем као председник републике: Сита је Србија ваших револуција. Сита је Србија долажења неких под страним утицајем, и уништавањем свега што је српско", поручио је председник Србије.

Он је напоменуо да неће ни највећима ни најмоћнијима дати на Србију, и да неће дати да "Косово" буде независно.

"Неће они да воде спољну политику Србије, да одређују коме ћемо да уводимо санкције а коме не, народ у Србији ће о томе одређивати. Неће они да ми одређују хоћу ли у НАТО или нећу, народ ће да одређује, а народ је рекао да ћемо сами чувати своју земљу", истакао је Вучић, додавши да је поносан што је то изговорио. 

Вучић је истакао да је Србија будна, и да неће да дозволи нову пропаст какву је доживела више пута. 

Председник је запитао оне, који, како је навео, желе да укину Републику Српску и Србе у Црној Гори, шта још желе да нам учине.

"Шта још хоћете да нам направите? Шта нам нисте направили када нисмо имали споменике јунака са Кошара, нити улицу Јасеновачких жртава? Расрбљавали и разарали Србију, а нису бринули ни о другима, Мађарима и Бошњацима", истакао је Вучић.

Он је напоменуо да са мађарском браћом живимо без инцидената и проблема, имамо најбоље односе у историји, и трудимо се да са свима имамо добре односе.

"Али нећемо заборављати трагедије и жртве нашег народа. Када је почео да се обележава дан када је почела НАТО агресија? Па они нису смели ни да кажу да је агресија, него кампања", изјавио је председник Србије.

Вучић је обећао да се никада неће предати, "шта год радили, какве год притиске вршили, и неки споља, и неки изнутра", додавши да је "Србија једина светиња коју морамо да бранимо и одбранимо. И бранићемо је, и одбранићемо је."

"Ја да служим странцима, ни за шаку долара, ни за планину власти, нећу никада. Служим, и служићу, само грађанима Србије и свом народу", напоменуо је председник.

"Ништа што се догађа није случајно"

Данас се наша земља суочава са безброј тешкоћа, које су изазване некада споља, а нека изнутра. Али сви они који мисле да је Србија шака зоби и да ће лако са њом да заврше, као што су то учинили 2000. године, грдно су се преварили. Хоћу да знате да ништа што се догађа није случајно, ама баш ништа, очекивали су да им предамо Косово и Метохију на тацни, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на почетку обраћања током народног скупа у Панчеву.

"Данас, не случајно, Албанци су у Косовској Митровици представили свог градоначелника, који је постао градоначелник за десетине хиљада Срба уз излазност од 3 одсто и 800 гласова. Најснажније западне земље, Квинта, кажу да су легални избори. Нама постављају питање легитимитета и када изађе 50 одсто, и 55, а када је то у њиховом интересу, и када изађе три одсто, легитимитет се не доводи у питање", истакао је Вучић.

Како је оценио, ништа од скорашњих догађаја није случајно.

"Ово говорим јер ништа што се догађа данас није случајно. Они су очекивали да им предамо КиМ на тацни. Да им кажемо 'помирили смо се, имали сте право кад сте нас бомбардовали, убијали нашу децу и рушили фабрике.' Пошто смо рекли да нећемо да одустанемо од подршке међународно-јавно-правним нормама, повеље УН и да нећемо да одустанемо од устава Републике Србије и њеног територијалног интегритета, онда су кренули да изазивају проблеме", рекао је Вучић.

И није случајно то што заустављају Србе и наплаћују им казне за које немају право. Разговарао сам са ЕУ представницима, који кажу да је то грешка. Увек је грешка, али на штету Срба. И шта год да урадите, увек негде погреше када су Срби и Србија у питању, истакао је Вучић.

"Све разумемо, само немојте да нас терате да вас увек разумемо када грешите на нашу и штету међународног јавног права. Ми немамо куд, ми смо мала земља, мали народ. И сви народи који живе у нашој земљи, нема нас много. Али имамо једну особину - чувамо своје и не тражимо ништа туђе, и од тога што је наше нећемо да одустајемо, а ви вршите притиске какве год хоћете и колико год хоћете", истакао је председник Србије.

"Веома сам забринут"

Он је рекао да је веома забринут због ситуације на КиМ, напоменувши да су Срби дали рок да се престане са шиканирањем српског народа до 1. јуна.

"Веома сам забринут јер никад не знате која ће нова провокација из Приштине наићи. Али једно знам, шта год Приштина урадила, и шта год им они тобож рекли, увек ће Србија бити крива, јер Приштина је њихово чедо. Оно што можемо да радимо, да сачувамо своје име и презиме, и да сачувамо своју земљу - то радимо. А све остало, плашим се да ћемо морати да будемо још чвршћи и снажнији да бисмо одбранили своју Србију. И оно што ја кажем данас, што кажем као председник републике - радите шта хоћете и споља и у земљи, али нећу вам дозволити да Србију разорите, и нећете добити независно 'Косово' као што се надате", напоменуо је Вучић.

Вучић је данас учествовао у више састанака са домаћим и страним политичким факторима, чија је главна тема била сложена безбедносна ситуација на Косову.

image