Србија и Балкан

Сијарто: Данас смо братски народ

Министар спољних послова Мађарске истакао да је Вучић постигао да, уместо непријатељства, сада имамо историјско пријатељство
Сијарто: Данас смо братски народ© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто обратио се окупљеним на "Скупу наде" на српском језику и истакао је да он представља братски народ и да је то реалност захваљујући председнику Србије Александру Вучићу.

"Част ми је што сам поново пред вама у овом дивном граду. Представљам народ који вас Србе сматра братским", нагласио је Сијарто.

Додао је да није увек било тако и да нас је наша заједничка историја ставила пред многа искушења.

"Често смо једни друге схватали као непријатеље, данас се све то променило. Данас смо братски народи, коме можемо да се захвалимо на томе - председнику Србије Александру Вучићу", рекао је Сијарто.

Истиче да је Вучић постигао да уместо непријатељства, сада имамо историјско пријатељство.

"Србија се према Мађарима у Војводини односи тако да може да завиди цео свет. Ако српски тим игра против некога осим нас, увек навијамо за Србе", истакао је он.

Мађарски министар каже да се заједно суочавамо са нападима либералног мејнстрима.

"Зашто нас нападају? Зато што се залажемо за себе, и своје националне интересе. А способни смо за то јер имамо јаке лидере. Нападају нас јер желимо мир у Украјини, и не доприносимо ескалацији. Нападају нас јер смо привржени породичним вредностима, и зато што одбијамо да нам споља диктирају", нагласио је Сијарто.

Он истиче да нам је заједничко и то што у обе земље постоје политичке снаге које служе странцима.

"И не устручавају се да користе и трагедије да остваре корист за себе. Такве странке, које служе страним интересима, морају бити поражене на изборима, а на срећу то се редовно дешава у обе земље. Ти напади неће престати ни у будућности. Нападаће нас јер не могу да прихвате да ми следимо свој национални пут, и да смо успешни", истакао је министар Мађарске која се недавно супротставила чланству тзв. Косова у Савету Европе.

image