Србија и Балкан

Вучевић: Чиста окупација и терор на КиМ, Војска Србије спремна да реагује

Војска Србије подигла је борбену готовост и преместила се на административну линију са Косовом и Метохијом, након што је косовска полиција у петак у општинама на северу покрајине бацила сузавац и шок бомбе на Србе да би нелегални албански градоначелници ушли у општине
Вучевић: Чиста окупација и терор на КиМ, Војска Србије спремна да реагује© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/DARIMIR BANDA/bs

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је да су припадници Војске Србије на позицијама да могу у сваком тренутку да реагују на Косову и Метохији и да ће данас до 14 часова бити потпуно распоређене формације војске дуж административне линије.

"Војска остаје у том степену борбене готовости, у складу са одлуком председника Србије", каже Вучевић.

Како је навео, у дневној комуникацији са Кфором, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић је разговарао са командантом Кфора.

"Командант је поновио да ће Кфор обезбедити мир и да неће дозволити сукоб косовске, односно албанске полиције са српским живљем на северу КиМ", рекао је Вучевић и додао да има контрадикторних информација са терена у три општине, те да је он добио информацију да је у једној од општина Кфор пустио грађане, а да је дошло до конфронтације са косовском полицијом.

Он је рекао да се и запосленима у општинама, који су већином Срби, не дозвољава да дођу на посао због окупационе силе која је постављена.

"Чиста окупација и чист терор над српским живљем", рекао је Вучевић. На питање шта Војска Србије може да уради, министар је рекао да војска није задужена за политички дијалог, већ је њена надлежност очување суверенитета државе и штити територију наше државе.

Вучевић је напоменуо да Војска Србије може да изврши сваки задатак у контексту одбране суверенитета и независности наше државе, али да су очекивања да ће се сукоб политички решити, а не да се иде у сукобе и ратове.

Како каже, војска је ту да не би на Јарињу, Мердару и Брњаку чекали Србе са ћебадима, водом и сендвичима и причали да то није лепо, већ да они који то спремају знају да постоје црвене линије и да је немогуће да се то дешава и да Србија то неће дозволити. 

Брнабић: НАТО би једва дочекао да Срби нешто ураде да могу да реагују

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је ситуација на Косову и Метохији никад тежа и захвалила је српском народу што су до те мере достојанствени и мирни, што пружају ненасилан отпор, што се боре за своје име и презиме, своје домове и своју државу Србију.

"Чини ми се да би НАТО и Кфор једва дочекали да Срби ураде било шта да они могу да реагују", рекла је она и додала да нема да каже ни једну лепу реч о "нашим партнерима у ЕУ ни у оквиру Кфора".

"Њихова реакција је закаснела, требало је да буду тамо у петак како су данас", рекла је премијерка и позвала се на Резолуцију 1244 Уједињених нација као и то што би мисија Кфора требало да ради на Косову и Метохији.

Како је рекла премијерка, Кфор не штити демократију ни институције, већ узурпаторе од грађана.

Брнабић је поручила да ипак морамо да чувамо мир, јер тако чувамо не само животе нашег народа, већ и њихов опстанак.

"Чувамо Србију на КиМ и од тога нећемо одустати. Тешка су времена, пратимо ситуацију из минута у минут, али оволико непоштовање било каквих демократских принципа од међународне заједнице је запањујуће, толико је огољено и говори о њима", каже Брнабић.

Подсетимо, од јутрос у општини Звечан, Зубин Поток и Лепосавић влада опсадно стање. Грађани се окупљају испред зграда општине које су опколили косовски специјалци и снаге Кфора. 

У општини Звечан налазе се оклопна возила косовске полиције за разбијање демонстрација.

Како јавља извештач РТ Балкан јаке косовске полицијске снаге опколиле су зграду општине. Њихови специјалци наоружани су дугим цевима, имају штитове, панцире и сви носе гас маске.

Одмах испред њих постављен је обруч Кфорових војника, међу којима су пољске и америчке снаге, и примећено је да уз цеви носе дупле шаржере и гас маске.

image