Србија и Балкан

Нова свађа у хрватском врху: Милановић одбио да обележи "Дан државности"

"Мислим да је то случај без преседана и не знам ни за једног другог државника на тлу Европе који не поштује Дан државности своје државе", рекао је хрватски премијер коментаришући то што Зоран Милановић није присуствовао полагању венаца код Споменика домовини поводом Дана државности
Нова свађа у хрватском врху: Милановић одбио да обележи "Дан државности"www.globallookpress.com © Dalibor Urukalovic

Хрватски премијер Андреј Пленковић оценио је данас "случајем без преседана" неучествовање председника Хрватске Зорана Милановића полагању венаца код Споменика домовини поводом Дана државности, преноси "Јутарњи лист".

Пленковић је новинарима, након што је заједно с председником Хрватског сабора Горданом Јандроковићем положио венце код Споменика домовини на Тргу Стјепана Радића, Милановићев став да је тај датум ХДЗ-ов празник оценио као срамотан.

"То је питање којим би медији требало озбиљније да се баве и да га питају какав је то председник који не поштује Дан државности своје државе. Мислим да је то случај без преседана и не знам ни за једног другог државника на тлу Европе који не поштује Дан државности своје државе", рекао је премијер.

Он је критиковао и опозицију која, такође, данас није учествовала у обележавању. Рекао је да се ту ради о поштовању хрватских закона и одлука Сабора и напоменуо да "није било добро мењати наше традиције од пре 23 године него држати их се".

Пленковић је честитао свим Хрватима и Хрватицама 30. мај као кључан датум за све хрватске институције, додавши да 33 године од конституисања "првог демократски изабраног Хрватског сабора нису пуно, али су огромно раздобље у историји хрватског народа".

"Слобода, демократија, међународно признање, ослобађање окупираних подручја у Домовинском рату и победа против Милошевићеве великосрпске агресије - све су то кључне стечевине и темељи хрватске државе", рекао је Пленковић.

image