Србија и Балкан

Шта тражи елитна јединица Војске САД на Косову и Метохији?

Припадници 101. ваздушно-десантне јединице, који су јуче учествовали у сукобу са Србима на северу Косова, прошле године су организовали војне вежбе на свега неколико килематара од границе са Украјином
Шта тражи елитна јединица Војске САД на Косову и Метохији?© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Током јучерашњег окршаја припадника Кфора и Срба са севера Косова у Звечану, камере су забележиле и фотографију на којој се виде припадници елитне америчке 101. ваздушно-десантне јединице. 

Реч је о елитној јединици специјализованој за нападе из ваздуха, чији су припадници учествовали у, између осталог, искрцавању у Нормандији у Другом светском рату, ратовима у Вијетнаму, Авганистану и Ираку.

Припадници 101. ваздушно-десантне јединице распоређени су на простору Косова и Метохије више од двадесет година, као део Кфора.

Та јединица је, како је прошлог октобра пренео Си-Би-Ес, била распоређена и у Румунији, на свега пет километара од границе са Украјином. Они су тамо послати под пуном ратном опремом, укључујући и тешко наоружање.

"Ми смо спремни да бранимо сваки педаљ НАТО земље", рекао је тој мрежи заменик команданта јединице генерал Џон Лубас.

"Доносимо специфичне способности, укључујући и могућности напада из ваздуха. Ми смо лака пешадија, али смо веома покретни", додао је он.

Припадници те јединице учествовали су у војним вежбама у Румунији, у којима је коришћена права муниција и чији је циљ била симулација "борби украјинских и руских снага".

Ратне игре, толико близу границе са Украјином, шаљу јасну поруку Русији, али и НАТО савезницима, да је америчка војска ту, писао је Си-Би-Ес у октобру 2022. године.

"Право значење присуства америчких трупа на овој локацији је као да сте имали савезнике у Нормандији пре него што је непријатељ стигао до ње", рекао је румунски генерал Лулијан Бердила.

Процењује се да је током прошле године око 4.700 припадника те јединице било размештено дуж источне границе НАТО-а, пренела је та америчка мрежа.

Амерички пуковник Едвин Матијадес похвалио се том приликом да је реч о америчким трупама које су "најближе борбама у Украјини", као и да они "помно посматрају" руске трупе и праве симулације онога што се дешава на бојном пољу.

Команданти "вриштећих орлова", како се 101. ваздушно-десантна јединица још назива, тврде да су њихови војници "спремни да се боре" у сваком тренутку, као и да ће бранити НАТО територију.

Ипак, они су спремни и да пређу границу и уђу у Украјину "уколико сукоб ескалира и нека НАТО чланица буде нападнута", пренео је Си-Би-Ес.

image