Србија и Балкан

Нова "удица" за Западни Балкан: Фон дер Лајен објавила план за приближавање региона ЕУ

План укључује напоре за даље усклађивање Западног Балкана са јединственим тржиштем ЕУ, продубљивање регионалне економске интеграције, убрзавање реформи правосуђа и борбе против корупције и јачање претприступног финансирања
Нова "удица" за Западни Балкан: Фон дер Лајен објавила план за приближавање региона ЕУGetty © Kevin Frayer

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен објавила је данас нови план за приближавање Западног Балкана Европској унији. Говорећи на форуму "ГЛОБСЕК" у Братислави, она је рекла је да европски блок треба да учини више како би дошао до чланица у региону које теже прикључењу, откривајући план састављен од четири тачке за подстицање локалног развоја, пренео је Политико.

"Коначно схватамо да није довољно само чекати да нам се наши пријатељи изван Уније приближе. Морамо да преузмемо одговорност да се они који теже да се приближе то ураде брже", истакла је Фон дер Лајен.

План би укључивао напоре за даље усклађивање Западног Балкана са јединственим тржиштем ЕУ, продубљивање регионалне економске интеграције, убрзавање реформи правосуђа и борбе против корупције и јачање претприступног финансирања.

"Западни Балкан би могао да се придружи нашем јединственом дигиталном тржишту у областима као што су е-трговина и сајбер безбедност", нагласила је она и додала да би могла да буде олакшана трговина робом и плаћање.

Фон дер Лајен је изјавила да жели да европско јединствено тржиште буде покретач промена, не само за земље које су се већ придружиле европској породици, већ и за оне које су још на путу. Она је нагласила да ће и земље Западног Балкана морати да ураде свој део посла како би приступиле новим погодностима.

"Желимо да Западном Балкану унапред понудимо неке од предности чланства. Али, наравно, то такође значи да одређени услови за чланство, такође, морају бити испуњени унапред", рекла је Фон дер Лајен.

Председница Европске комисије је нагласила да Европа треба да стави "више новца на сто", како би помогла да се побољшају животи људи и олакша процес интеграције.

"Требало би да повећамо ресурсе намењене Западном Балкану", истакла је Фон дер Лајен.

image
VV inauguration
banner