Србија и Балкан

Британски изасланик за Западни Балкан: Поступци Куртија су нарушили углед "Косова"

Имиџ тзв. Косова нарушен међу међународном заједницом и њеним савезницима, поручио је Британски изасланик за Западни Балкан
Британски изасланик за Западни Балкан: Поступци Куртија су нарушили углед "Косова"© Vlada Kosova

Британски изасланик за Западни Балкан Стјуарт Пич је, после састанка са премијером приштинских привремених институција Аљбином Куртијем, послао јасну поруку да је акција владе тзв. Косова на северу била непромишљена и да је изазвала штетне последице.

Како пише портал "Репортери", приликом његове четврте посете Приштини, поручио је обема странама да се обавежу на деескалацију.

Додао је да је из разговора које је раније водио са колегама из Вашингтона и Брисела закључио да је имиџ тзв. Косова нарушен међу међународном заједницом и њеним савезницима.

"Пажљиво пратим догађаје и разговарам са колегама у Вашингтону, Бриселу и шире. Ове расправе су ми јасно ставиле до знања да су последњи догађаји нарушили међународни имиџ 'Косова' и његову репутацију међу савезницима. Велика Британија је стајала уз 'Косово' у добрим и лошим временима као пријатељ и подршка и наставиће да то чини, али једностране акције ће само погоршати ситуацију", написао је он.

Премијер Курти осврнуо се на Твитеру на састанак са Пичом.

"Навео сам да је сврха распоређивања полиције искључиво одржавање владавине права. Поново сам потврдио своју спремност за разговоре на високом нивоу уз посредство ЕУ. Такође сам се захвалио Влади Велике Британије на подршци", навео је Курти.

Он је истакао да је деловање безбедносних институција усмерено на спровођење владавине права, и изразио спремност за наредне политичке састанке на високом нивоу уз посредовање Европске уније.

Међутим, са друге стране, САД су најавиле санкције "Косову" због немира на северу.

image