Србија и Балкан

Дачић: САД и ЕУ љути на Куртија; Нико неће бити на страни Приштине када се инате са целим светом

Шеф српске дипломатије је похвалио ставове САД везане за најновију ситуацију на северу КиМ и то што су Аљбина Куртија јасно упозорили да мора да формира ЗСО
Дачић: САД и ЕУ љути на Куртија; Нико неће бити на страни Приштине када се инате са целим светом© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Државно руководство Србије је реаговало оштро, брзо и добро на комплексна дешавања на северу КиМ изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је похвалио ставове САД везане за најновију ситуацију на северу и то што су Аљбина Куртија јасно упозорили да мора да формира ЗСО, пренео је Танјуг.

"Мислим да су сада и САД и ЕУ љути што је Курти једностраним потезима закомпликовао ситуацију и изазвао сукобе", рекао је Дачић.

Он је подсетио да су ти једнострани потези слика и прилика Куртијеве власти, који воде из ескалације у ескалацију тако да уместо нормализације имамо сталну деескалацију", рекао је Дачић

Шеф српске дипломатије је оценио да је "Приштина навикла да буде миљеник запада и да се они никада нису суочавали са политиком да им неко запрети".

Дачић је додао је да га сада "интересује шта мисле они који су гласали да отпочне процедура учлањења тзв. Косова у Савет Европе, а говорили су да је то вид награде за Приштину".

Он је рекао да сматра да постоји могућност притисака на Приштину и да о томе говори америчка администрација.

"Нико неће бити на страни Приштине када се инате са целим светом, а америчка администрација има кораке које може да спроведе: да им ускрати посете, учешће у одређеним заједничким програмима везано за безбедносне снаге  или ускраћивање финансијских аранжмана, навео је министар.

Дачић је оценио да је једини начин да дође до деескалације да се ситуација врати на ону од пре избора.

"Улазимо у замку да причамо о деескалацији, а не о узроку, а узрок је Курти који ће увек измислити нешто друго, нико не прича о ЗСО о суштини проблема, већ како да се изврши притисак", навео је Дачић.

Министар је истакао да је ситуација на КиМ веома комплексна и да смо "због нечињења" дошли у ситуацију да имамо инциденте са Кфором.

"Иронија што су у инцидентима учествовали припадници италијанског контигента коме су Срби захвални због тога што су штитили цркве и манастире, истакао је министар.

Дачић истиче да је за то крива команда Кфора чији је задатак да спречи долазак специјалних јединица на север без сагласности Срба и насилни улазак у општине, док је наше руководство реаговало оштро, брзо и добро.

"Ми немамо никакву амбицију нити циљ да ратујемо са Кфором ни да изазивамо дестабилизацију. Циљ нам је да буде мир, да се Срби изборе за права да опстану и остану да живе на КиМ и у том погледу нећемо дозволити погром Срба и то је једина разделна тачка која може да нас дели од тога како ће се Србија даље понашати. Показали смо спремност и озбиљност да ћемо ако нема других могућности заштитити народ, а надамо се да до тога неће доћи", навео је он.

Дачић је рекао да понашање опозиције показује незрелост и нагласио да би требало да постоји јединство на политичкој сцени око ситуације на КиМ као важног националног интереса.

"Не треба ово питање као ни дуга од капиталног и круцијаног значаја као што је борба против насиља да се злоупотребљава у политичке сврхе, битно је да свако наше политичко деловање буде подршка Србима на КиМ", рекао је министар.

image