Србија и Балкан

Владајући блок, као одговор на политичке напетости, разматра и двоструке изборе у септембру

Како сазнају "Новости", прилично је извесна опција да се парламентарни избори споје с оним београдским, што се увелико разрађује у врху СНС
Владајући блок, као одговор на политичке напетости, разматра и двоструке изборе у септембру© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Реконструкција владе, смена неколико министара или најава расписивања ванредних избора опције су које се помињу у јавности као садржај вести које је председник Србије Александар Вучић најавио за среду, али и четвртак када ће бити гост на седници Владе Србије.

Према сазнањима "Новости", засад је извеснија опција да се парламентарни избори споје с београдским и да буду одржани у септембру, што се увелико разрађује у врху Српске напредне странке.

Друга варијанта је да се спроведе "блиц реконструкција" владе, која би подразумевала да освежени кабинет ради до децембра, када би се у пакету расписали републички, београдски, локални и избори у Војводини.

Вучић је јуче видео-поруком на Инстаграму позвао оне који протестују на разговоре, поручивши да су разговори најважнији, а компромис увек добра реч. Такође, позвао је Србију да се уједини и најавио много важних вести, политичких и економских које ће саопштити у среду.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је пак да ако влада буде распуштена, председник Србије у складу са уставним овлашћењима може да да мандат неком другом или мора да се иде на изборе.

"Немам никакав проблем с тим да поднесем оставку. Не можемо да идемо на изборе које ви желите. Ми желимо овог министра, оног не желимо, а ако идемо на изборе, ове желимо, а ове не  желимо. А где су ту институције, а где су ту сви остали који треба да гласају на тим изборима?", упитала је Брнабићева осврнувши се на захтеве опозиције да буде смењен министар полиције Братислав Гашић.

Из Зелено-левог посланичког клуба рекли су да о новим изборима може да се разговара тек када буду испуњени сви захтеви протеста "Србија против насиља" – међу којима су смена свих чланова РЕМ-а и руководства РТС-а, одузимање националне фреквенције телевизијама "Пинк“ и „Хепи", поменута смена министра Гашића, али и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

Директор агенције "Фактор плус" Владимир Пејић сматра да је апсурдно то што опозиција врши притисак и види своју шансу, али не жури са изборима јер у овом тренутку нико од њих нема проценат који би им гарантовао оно што хоће.

"Када имамо политичку кризу, коју сада више видим као кризу друштва, избори су увек најбоље решење. Вучић је на теми избора на свом терену и не видим разлог да жури", додао је Пејић за "Курир".

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић мисли да је обједињавање републичких и београдских избора с редовним покрајинским и локалним изборима најједноставније решење и за грађане и за политичке странке.

"Јасно је да власт не може и неће бити смењена на улици и неће бити прелазне владе. И када се погледа природа захтева на протестима, јасно је да се они односе на Скупштину, дакле, хоће изборе", закључио је Станковић за "Курир".

image