Србија и Балкан

Дрецун: Нови избори на КиМ не одговарају Вашингтону

Курти сада има велики маневарски простор зато што се Западу, нарочито САД, жури да се постигне споразум због предстојећих председничких избора и кампање која ускоро почиње, каже председник Одбора Народне скупштине за КиМ Милован Дрецун
Дрецун: Нови избори на КиМ не одговарају Вашингтону© A. K./ATAImage

Председник Одбора Народне скупштине за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да нису добили много детаљних информација о евентуалном договору с Аљбином Куртијем, али да, према ономе што је чуо, нема помака по питању деескалације.

"Од господина Ескобара смо на конференцији за новинаре чули да око Заједнице српских општина нема напретка ни договора, зато што је рекао да ће Заједница бити формирана са, или без Куртија. Мада, искрен да будем, није довољно јасно шта под тим Ескобар подразумева", рекао је Дрецун.

Додао је да му не делује реално да ће бити нових избора на Косову и Метохији због тога што Курти сада има велики маневарски простор зато што се Западу, нарочито САД, жури да се постигне споразум због предстојећих председничких избора и кампање која ускоро почиње.

"Ако би се ишло на нове изборе на КиМ, онда би се читав процес пролонгирао бар два, три месеца и то је нешто што не одговара САД", навео је Дрецун.

Оценио је да смо веома удаљени од формирања Заједнице српских општина и да је Ескобар рекао да су од Куртија чули шта неће и да треба да каже шта хоће.

"Зашто говоримо о томе да се само делимично отклањају узроци ове кризе – говори се о повлачењу припадника специјалних параполицијских јединица из три општине на северу КиМ. На северу постоје четири општине. Друго, главни проблем је не да се повуку само из тих зграда, него да се генерално повуку са севера Косова. Ако се о томе не говори, ви не отклањате у потпуности узроке кризе", рекао је Дрецун.

Објаснио је да је став Београда да ЗСО треба да се формира на основу Бриселског споразума, док је став Запада да треба да се отворе нови преговори о формирању Заједнице на основу предлога споразума о нормализацији односа и Куртијеве визије.

"Куртијева визија, коју је предочио председнику Вучићу на последњем састанку, јесте да се заправо 'Косово' третира као држава и да преко Заједнице српских општина, како би је он назвао, то је посебно питање, заправо Београд призна ту лажну државу и да је Срби прихвате", навео је Дрецун.

image