Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Да ли су родитељ 1 и 2 заменили маму и тату на формулару за вакцине

Министарство здравља најављује подношење тужбе
РТ Балкан истражује: Да ли су родитељ 1 и 2 заменили маму и тату на формулару за вакцинеwww.globallookpress.com © © Swen Pförtner

Друштвеним мрежама ових дана шири се наводни формулар Министарства здравља о одбијању вакцинације Бе-Се-Же и вакцином против хепатитиса Б у којем су, на месту где треба да буду потписи родитеља, уместо "мајка" и "отац" потписани "родитељ 1" и "родитељ 2".

Фотографија формулара са оваквим потписима брзо је привукла пажњу јавности, али, како за РТ Балкан потврђују у Министарству здравља, ради се о лажном формулару и потпуном фалсификату.

Такав формулар не постоји, никада није био у процедури, нити се о њему размишља нити је у било каквом протоколу – ради се о фалсификованом документу, каже посебни саветник за медије у Министарству здравља Немања Недељковић.

"Ниједна здравствена установа не поседује овакав формулар, пре свега због тога што не постоји никакав документ о одбијању примања вакцина које су законски обавезне", каже Недељковић за РТ Балкан.

То је, дакле, обавеза прописана законом о којој нема "приговора савести" и то још на званичном државном формулару.

Родитељ може да не доведе дете на обавезну вакцину, чиме крши прописе, а свакако не може да се у писаној форми изјасни да одбија да је прими.

Иначе, Бе-Се-Же и вакцина против хепатитиса Б које се помињу у наводном документу су цепива која новорођенчад примају у здравственој установи, односно породилишту, одмах по рођењу.

"И сам документ који се појавио на друштвеним мрежама још по много чему другом указује да је реч о фалсификату. Писан је на латиници, док су службена документа и формулари на ћирилици, а у заглављу нема назива здравствене установе", истиче Недељковић.

Како додаје, Министарство здравља данас ће о целом случају обавестити тужилаштво и полицију и поднети пријаву због ширења лажних информација у јавности.

"Још једном позивамо грађане да не наседају на овакве лажне објаве, да их не шире и да не учествују у томе", наводи Немања Недељковић.

Наш саговорник напомиње и да ниједним правилником Министарства здравља није одређено да се родитељи или старатељи деце потписују са "родитељ 1" и "родитељ 2".

image