Србија и Балкан

Успешно завршена заједничка војна вежба Војске Србије и Бугарске армије (ВИДЕО)

Висок ниво прецизности и изванредни погоци припадника две војске учинили су успешним и овогодишње гађање циљева у ваздушном простору

Заједничка акција Војске Србије и Бугарске армије у гађању циљева у ваздушном простору успешно је завршена на полигону "Шабла" у Бугарској, саопштило је данас Министарство одбране Србије.

Како се наводи, висок ниво прецизности и изванредни погоци припадника две војске учинили су успешним и овогодишње гађање циљева у ваздушном простору.

Тиме је завршено седмо гађање које припадници нашег Ратног ваздухопловства и ПВО изводе са колегама из оружаних снага Републике Бугарске.

И овога пута, ракетне јединице за ПВД и ловачка авијација показале су одличну оспособљеност посада и послуга, истиче се у саопштењу.

Акцији је присуствовала делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић.

Државни секретар Старовић и начелник одбране Бугарске армије адмирал Емил Ефтимов, у присуству команданта Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковника Душка Жарковића честитали су припадницима јединица противваздухопловне одбране који су данас реализовали гађање.

По циљевима у ваздушном простору изнад Црног мора, припадници 250. ракетне бригаде дејствовали су из ракетних система "нева" и "куб", а припадници 204. ваздухопловне бригаде ракетама ваздух-ваздух из авиона "миг-29".

Како је наведено, циљ ових бојевих гађања је унапређење укупне способности јединица Ратног ваздухопловства и ПВО за заштиту ваздушног простора Републике Србије и прилика за припаднике ових јединица да се у пракси увере у могућности средстава ратне технике у наоружању Војске Србије.

Завршном гађању на полигону "Шабла" присуствовали су помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, амбасадор Републике Србије у Софији Жељко Јовић и изасланик одбране Републике Србије у Софији потпуковник Жељко Симић.

image