Србија и Балкан

Вучић: Србија ће дати све од себе да сачува мир и стабилност, настављамо европски пут

Александар Вучић поручио је да Србија наставља европски пут
Вучић: Србија ће дати све од себе да сачува мир и стабилност, настављамо европски пут© Тануг/Димитрије Николић

Председник Александар Вучић поручио је данас, у обраћању са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, по питању односа са Приштином, да ће "Београд дати све од себе да сачува мир и стабилност, али и да све једностране потезе до сада повукла Приштина, а не Београд."

Вучић и фон дер Лајен обишли су радове на изградњи гасног интерконектора Србија - Бугарска у близини Нишке Бање, који би требало да буде завршен до септембра 2023. године, а председник је истакао да овај важан посао не би могао да буде обављен без подршке Европске уније.

"Бићемо у много бољем положају да диверзификујемо своје изворе гаса. Без европске подршке не бисмо имали средстава, а ово је од великог значаја за нас", рекао је Вучић и подсетио да се радови финансирају са 88,5 милиона евра од стране Србије и 49,5 милиона од ЕУ.

Вучић је након обиласка истакао да је радостан што председницу ЕК по други пут дочекује у Нишу.

"Хоћу вама лично да се захвалим на тој врсти посвећености, јер могу да замислим колико вам је лепо када дођете на Западни Балкан и слушате све наше свађе. Управо због тога вам хвала, као и на помоћи и подршци. Фон дер Лајен нам је управо рекла да ћемо добити директну буџетску помоћ, а за нас је то велики новац. Да будем искрен, када вам неко даје новац, а није вам тражио за то било шта, можемо само да кажемо хвала."

Према његовим речима, то ће Србији олакшати проблеме са којима се суочава.

"Ми у будућности треба да размишљамо како да се повежемо са БиХ, Републиком Српском, Црном Гором. Сада ће нам бити много лакше да доведемо инвеститоре у пиротски округ."

Председник је говорио и о дијалогу Београда и Приштине и истакао да ће се Србија борити за мир.

"Јесам забринут. Гледао сам вашу конференцију са Вјосом Османи и видео да је она користила прилику да говори против Београда и Србије. Ја то нећу, никада то не радим, моје је само да вам кажем да ћемо да урадимо све што можемо да сачувамо мир и стабилност. Да ли сам уплашен, знајући да Србија ниједно од тих питања није покренула - јесам. Јуче сам рекао да ми немамо више куд и да ћемо дати све од себе да сачувамо мир."

Указао је да Београду заправо најмање одговара било каква дестабилизација, јер много новца улаже у различите инфраструктурне пројекте, који су видљиви и у самом Нишу, где се обнавља аеродром.

Такође је изразио наду да ће у разговору са председницом ЕК успети да пронађу пут како би се сачувао мир и стабилност у целом региону.

Фон дер Лајен је, на питање новинара од чега зависи будућност Србије у ЕУ одговорила да се "процес проширења заснива на заслугама", понављајући захтев Србији да уведе санкције Русији.

"Дакле, то је у рукама земље која жели да се придружи ЕУ. Напредак у реформама је изузетно важан, а Србија је до сада доста урадила, не полазимо од нуле. Радимо заједно да бисте постигли даљи напредак, али важно је ускладити се нашом спољном и безбедоносном политиком, јер придруживање ЕУ значи делити исте вредности, ићи у истом правцу у политичким одлукама. Ми рачунамо на вас као на поузданог партнера јер заједно можемо да бранимо заједничке принципе."

Додала је да ЕУ интезивно траже решење за таблице.

"Тешки су разговори и надамо се да ћемо имати врло ускоро конкретна решња и оно што нам је потребно јесте конструктивност и флексибилност обе стране", рекла је она.

Председник Србије је напоменуо да је Србија отворила 22 од 35 поглавља и да се нада "да ћемо успети да убедимо Европску комисију да смо заслужили отварање још неког кластера".

"Извештај ЕК био је реалан, у највећем делу тачан. Тачно је да је Србија земља која није увела санкције Русији. Све што је написано је тачно, као што је тачно и то да има проблема у дијалогу, за шта мислим да Србија није одговорна, као што за ово прво јесте. Ми данас поштујемо територијални интегритет Украјине, али се питамо зашто није тако било и за Србију. Разумели смо поруку председнице ЕК, усаглашавамо се са визном политиком ЕУ", истакао је Вучић.

О изјави бившег америчког дипломате Данијела Сервера, да очекује да је "реалније да се Србија окрене Кини него Западу", Вучић је рекао да се "наслушао и нагледао бесмислених прича и лажи".

"Ако је питање нашег суштинског опредељења, Србија се налази на европском путу и зато ту постоје и људи који су мање уморни од мене, а имаће и моју подршку да Србију вуку ка Европи. Тиме је он хтео да каже: Срби ће можда да оду од Руса, али ће можда да траже неког другог само да не би били на Западу. Tо је човек који је говорио како смо ми опасност у региону и како чекамо само неког да нападнемо, по Путиновом налогу, али ево већ 250 дана се то није догодило. Наслушао сам се ја тих бесмислених прича и лажи, али реч ’извини’ ни од кога нисам чуо када се ништа од тога не деси. Ми настављамо свој европски пут, али и чувамо традиционално добре односе са Кином, као и свој принципијелан став према сукобу у Украјини. У сваком случају, нек господин Сервер ради свој посао, ми ћемо свој. Бог да га поживи, а пре свега да поживи ову нашу лепу Србију."

Фон дер Лајен најавила помоћ Србији

Председница ЕК поручила је да је веома задовољна што је данас у Србији, на посебном месту које "показује дубоку повезаност и сјајну сарадњу".

"Сјајно је видети како овај важан пројекат добија облик. Овај пројекат ће нас зближити, али и отворити гасно тржиште Србије и унапредити енергетску безбедност. Диверзификација зарад више поузданих извора је од суштинске важности", изјавила је Фон дер Лајен и додала да је "Русија прекинула испоруку 100 милиона кубних метара гаса што је компензовано другим изворима".

"Позивамо Србију да нам се прикључи у заједничкој набавци гаса. Ви у Србији сте погођени енергетским тешкоћама као и остатак ЕУ, зато смо одлучили да ћемо пружити подршку Западном Балкану. Биће упућено 160 милиона евра тренутне буџетске подршке."

Најавила је и други део помоћи у износу од 500 милиона евра у бесповратним средствима, то јест улагања у инфраструктуру.

Говоривши о преговорима Београда и Приштине, истакла је да "једино кроз дијалог могу да се реше сви проблеми".

Председница ЕК је западнобалканску турнеју започела пре два дана посетом Северној Македонији, одакле је поручила да је Европска унија припремила пакет подршке за цео Западни Балкан како би му помогла у суочавању са енергетском кризом.

Фон дер Лајен је пре доласка у Београд посетила Сарајево, Приштину и Тирану, а сутра, 29. октобра, иде у Подгорицу.

Нови гасовод ће повезати гасне мреже Србије и Бугарске

Србија је почетком године, уз подршку ЕУ, започела градњу гасног интерконектора са Бугарском Ниш - Димитровград у дужини од 109 километара на територији Србије.

Пречник цеви биће 700 милиметара и максималним притиском 55 бара.

Капацитет интерконектора ће омогућити пренос 1,8 милијарди кубних метара природног гаса годишње, што је око 60 одсто укупне годишње потрошње Србије.

Тим гасоводом Србија ће се повезати на гасовод између Бугарске и Грчке односно добиће могућност снабдевања гасом из Азербејџана или са ЛНГ терминала (за течни природни гас) на северу Грчке.

Министарство енергетике Србије је раније најавило да ће наша земља договорити закуп капацитета са Азербејџаном како би могли кроз гасну интерконекције у 2023. да имамо на располагању најмање 1,4 милијарде кубних метара гаса.

ЕУ је прогласила тај пројекат као приоритет, а његова вредност у Србији је 85,5 милиона евра.

Гасна интерконекција са Бугарском, уз подршку ЕУ, значиће квалитетнији живот свих у Србији, нове инвестиције и радна места, речено је на почетку изградње.

Председник Вучић и председница ЕК Лајен присуствовали су 1. октобра у Софији пуштању у рад гасног интерконектора између Бугарске и Грчке.

image
VV inauguration
banner