Србија и Балкан

У БиХ дечак нестао у потоку; Река оборила далеководе, села без струје и пијаће воде (ВИДЕО)

Оштећени су путеви, вода је носила мостове и покренула клизишта и одроне – најкритичније је у околини Краљева, а са воденом стихијом борили су се у готовом свим крајевима Централне и Западне Србије
У БиХ дечак нестао у потоку; Река оборила далеководе, села без струје и пијаће воде (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Ванредна ситуација због поплава на снази је у 53 града и општине, саопштило је Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације.

Припадници МУП-а били су ангажовани на црпљењу воде у Бору у насељу Савача, у месту Шарлинац, општина Дољевац из подрума Геронтолошког центра, у Јагодини на локацији нове индустријске зоне, као и на евакуацији животиња у домаћинству у Гроцкој. Специјалистички тим за спасавање и рад на води синоћ је у месту Миросаљци, ГО Лазаревац, евакуисао једно лице које је упало у реку Турија, наводи се у саопштењу.

До данас је на снази било укупно 52 ванредне ситуације - за целу територију градова Крушевац, Бор, Чачак, Лозница, Јагодина, Прокупље, Краљево, општина Аранђеловац, Александровац, Лучани, Топола, Рача, Лебане, Дољевац, Рековац, Ариље, Алексинац, Свилајнац, Параћин, Сокобања, Деспотовац, Сјеница, Коцељева, Владимирци, Бабушница, Бољевац, Врњачка Бања, Ћуприја, Ћићевац, Ражањ, Трстеник, Медвеђа, Куршумлија, Брус, Владичин Хан, Житорађа, Блаце, Кучево, Смедеревска Паланка. Током дана, ванредна ситуација проглашена је и у Крагујевцу.

Ванредна ситуација је проглашена и за део територија: Града Шапца и Ужица, општина Трговиште, Бојник, Пожега, Беочин, Ириг, Прибој, Жагубица, Ивањица, Косјерић, Варварин, Мајданпек.

  • 17. јун 2023 • 19:58

    19:58

    Министар Гашић код Лазаревца: Помоћи ћемо да се вратите кућама

    Министар унутрашњих послова Братислав Гашић посетио је место Јунковац, у општини Лазаревац, које је услед обилних падавина и изливања реке Турије поплављено и том приликом нагласио да ће припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, који су пуним капацитетом ангажовани на евакуацији угроженог становништва и црпљењу воде, бити уз грађане и помагати им како би се у што скоријем року вратили у своје домове.

    У разговору са мештанима Јунковца, министар Гашић је рекао да су спасилачке службе претходних дана обилазиле ово подручје и упозоравале грађане на могуће опасности од поплава изазваних обилним падавинама.

    "Сада ћемо да вам помогнемо, да очистимо све како бисте се вратили својим кућама. Спасиоци ватрогасци ће бити са вама све док не санирамо штету и биће ту како бисте били безбедни. 1.800 наших припадника је нон-стоп на терену. Учиниће све што могу, да исцрпе воду, изнесу намештај да би Штаб за ванредне ситуације могао да направи попис да вам надокнадимо штету коју сте претрпели", рекао је министар и истакао да ће се залагати да се заједничким радом са надлежним службама и локалном самоуправом реши проблем изливања реке Турије како до поплава не би долазило.

    "Ово питање мора да се реши, и од тога нећемо одустати", рекао је министар.

    Вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић изјавио је да се ситуација у вези са поплавама на територији Републике Србије за сада стабилизује и да ће припадници Сектора бити на терену дан и ноћ док се и најмања назнака могуће опасности не повуче.

    "Припадници Сектора за ванредне ситуације раде на црпљењу воде. То су десетине црпљења воде у готово свим окрузима који су погођени овим изузетно јаким невременом да би грађани могли да се врате у своје домове", изјавио је Чаушић и још једном апеловао на грађане да буду опрезни, да не прилазе набујалим бујичним водотоковима и да за сваку врсту помоћи коју могу да им пруже припадници МУП позову 193 или 192.

  • 19:32

    И у Крагујевцу проглашена ванредна ситуација

    На територији Града Крагујевца данас је због поплава проглашена ванредна ситуација, објављено је на сајту Града Крагујевца.

    Након обилних падавина и поплава које су у четвртак увече задесиле Крагујевац, екипе Сектора за ванредне ситуације и градских предузећа Шумадија и Водовод раде на санирању штете на територији града, али и на сеоском подручју у Маслошеву и читавом потезу ка Страгарима. Најугроженија су домаћинства у насељима Палилиле, Корићани, Грошница и Ердеч. Једна од најкритичнијих локација је Левачка улица у насељу Палилуле, где ватрогасци спасиоци већ 30 сати црпе воду из стамбених и других објеката.

  • 19:23

    Евакуисане бебе близанци у Кучеву

    Ватрогасци спасиоци Сектора за ванредне ситуације МУП евакуисали су данас у Кучеву бебе близанце и једну старију жену.

    Евакуисане су бебе старе 10 месеци, а како сазнаје Блиц, вода је ушла у кућу након изливања реке Пек и Шевичког потока.

  • 18:12

    Пирот: Река оборила далеководе, села без струје и пијаће воде

    Координатор Градског штаба за ванредне ситуације у Пироту Сретен Савов изјавио је Танјугу да је код села Горња Држина, у сливу реке Јерме, дошло до обарања далековода због чега је дошло до прекида у снабдевању струјом у два села, док су четири села без воде.

    "Код нас није било озбиљних проблема као у другим деловима земље. Током ноћи дошло је до обарања далековода код села Горња Држина у сливу реке Јерме, тако да су села Комје и Власи без струје. Иначе у селу Власи је главна пумпа за водоснабдевање села Суково, Горња Држина, Комје и Власи", рекао је Савов.

    Према његовим речима, Електродистрибуција је, заједно са Штабом за ванредне ситуације, набавила два агрегата који ће бити инсталирани у селима Комје и Власи.

    "Тренутно село Комје има струју, а до краја дана ће већи агрегат бити пуштен у селу Власи и тиме ће село добити струју, а уједно ће прорадити и пумпа за водоснабдевање поменутих села. Очекујемо да, када дође до пада нивоа реке Јерме, у наредна три-четири дана, да се успостави нормално снабдевање електричном енергијом јер сада није могуће интервенисати због високог нивоа реке Јерме", рекао је за Танјуг Савов.

    По речима Савова, у пиротском крају није било већих проблема, а Штаб за ванредне ситуације прати ситуацију 24 сата и реагује у складу са потребама на терену.

  • 16:10

    БиХ: Пронађено тело дечака који је упао у поток

    У потоку у насељу Кућице код Хаџића пронађено је тело шестогодишњака, објавили су у Министарству унутрашњих послова Кантона Сарајево, преноси РТРС.

    Он је упао у поток данас у поподневним сатима код Хаџића. Дечак је у поток упао пошто је пао са тротинета, а полицију је о несрећи информисала дечакова мајка.

    Тело дечака је пронађено недалеко од места на којем се десила несрећа.

    У потрагу су били укључени и припадници МУП-а Кантона Сарајево. Покушај реанимације нажалост није био успешан.

    Вишедневне кише утицале су на пораст водостаја свих потока и река на подручју Кантона Сарајева.

  • 16:01

    Ванредно и у Бору, на коповима велики проблеми

    Ванредна ситуација проглашена је у Бору због обилних киша и опасности од поплава, саопштила је данас служба за информисање компаније Србија Зиђин Копер. Наводи се да је невреме праћено обилним пљусковима изазвало данас велике проблеме у рудницима Србија Зиђин Копер, али мештани села Кривеља немају разлога за бригу, јер се прати ток Кривељске реке и стање колектора

  • 15:43

    Ванредна ситуација проглашена у Крагујевцу

    Ванредна ситуација је проглашена у Крагујевцу са циљем да се брже и ефикасније отклоне последице обилних падавина и поплава на путној инфраструктури и стамбеним објектима у том граду, потврдио је за РТС начелник Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу Зоран Кочовић.

    Надлежни су током дана обишли све критичне тачке у Крагујевцу, где су поплаве нанеле велике штете.

    Представници Сектора за ванредне ситуације, радници јавних комуналних предузећа и ватрогасци-спасиоци су са машина већ на терену и раде на отклањању последица.

    У Крагујевцу, као и осталим општинама Шумадијског управног округа, ситуација је под контролом, речни водотокови су у својим коритима, тврди Кочовић и каже да се и даље из поједних насеља црпи вода из стамбених и пословних објеката и санира се путна инфраструктура.

    Услед последица поплава активирало се клизиште у насељу Грошница, које је оштетило део главне саобраћајнице у улици Октобарских жртава, која то приградско насеље повезује са Крагујевцом. Мештани Грошнице могу да користе алтернативни пут, преко насеља Ћава.

    Начеленик Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу Зоран Кочовић апелује на грађане да штету насталу услед невремена пријаве на број телефона 034/505-800 или Оперативном центру Министарства унутрашњих послова на број телефона 034/1985.

  • 15:22

    Обустава саобраћаја због изливања Црне Реке и Пека

    Саобраћај на путу Дебели Луг - Јасиково, обустављен је због изливања Црне реке, саопштило је данас Јавно предузеће "Путеви Србије".

    Због изливања реке Пек, обустављен је саобраћај на путу Кучево - Дебели Луг, између места Бродица и Благојев Камен.

    На путу Кратовска стена - Лучани, у месту Лучани, на снази је обустава саобраћаја због интервенције након обилних падавина.

    "Путеви Србије" напомињу да ће јавност бити благовремено обавештена о нормализацији саобраћаја.

  • 15:09

    Председник општине Лазаревац: Стање се стабилизује, Колубара у кориту

    Председник општине Лазаревац Бојан Стевић данас је изјавио да се стање у месним заједницама у тој општини, који су претходног дана и у току ноћи биле у проблематичном стању због изливања водотокова, пре свега река Турија и Пештан, сада стабилизује.

    "Мислим на шест месних заједница, имали смо у току ноћи пораст реке Турије где она пролази кроз месну заједницу Соколово, где је дошло до изливања и обуставе саобраћаја према целој тој месној заједници и осталим деловима, према општини Барајево и месној заједници Арнајево", рекао је Стевић за Танјуг.

    Он је додао да су током јутра почеле да се изливају такозване црне воде у месној заједници Велики Црљени, где је упућен један багер и где ће бити на располагању целокупна механизација.

    Навео је да је незванично око 120 домаћинстава потопљено, да нема ниједног повређеног суграђанина, али да је причињена велика материјална штета.

    "Са овим смо се сусретали и 2014, тако да не сумњам да ћемо сви изаћи као победници", оценио је Стевић.

    Он је додао да је река Пештан у стагнацији и да њен водостај пада, и да је до пет сати јутрос рађено на изградњи насипа према месној заједници Вреоци и ка огранку ЕПС у Колубари, где се налазе бункери са сировим угљем.

    "Имали смо јуче две акције спасавања, спасено је једно дете од 15 година у МС Јунковац, које је упало у Турију, оно је извучено неповређено. Ноћас су спасена двојица браће, који су из Турије извучени и од којих је један збринут у ДЗ Лазаревац, а други упућен у Београд због хипотермије", рекао је председник општине Лазаревац.

    Он је изразио наду да ће данас падавине престати, како би се што пре приступало решавању проблема.

    "Упутићемо градоначелнику Шапићу предлог да се уведе ванредна ситуација у осам месних заједница које су обухваћене поплавама. Месне заједнице Рудовци, Мали Црњани, Петковац и део МС Барошевац, претрпеле су најјачи удар, уз, наравно, Вреоце, где ватрогасци још врше испумпавање воде из 12 домаћинстава", рекао је он.

    Говорећи у ком стању је река Колубара, он је рекао да се у току ноћи повећао водостај њене највеће притоке у том подручју, Љига, због бујичних уливања, те је зато порастао и ниво Колубаре, али да је Колубара и даље у свом кориту и да нема великих изливања која би могла да угрозе домаћинства.

    "Колубара би најпре могла да угрози усеве, пољопривредна газдинства, па чак и да угрози енергетске системе, али да би до тога дошло, морале би бити падавине као 2014, а ја не верујем да ће до тога доћи", закључио је Стевић.

  • 13:34

    У Бору стање повољно, смањени сви водотокови

    На територији Бора где је, након обимних падавина, проглашена ванредна ситуација, тренутно стање је повољно, а ватрогасци и спасиоци су током ноћи обилазили све проблематичне тачке, изјавио је начелник одељења за ванредне ситуације борског управног округа Миодраг Марковић.

    "Тренутна ситуација је повољна, киша је стала, током ноћи није падала, сада почиње нека лагана, веома слаба киша што је утицало на смањење свих водотокова на територији борског управног округа", рекао је Марковић за Танјуг.

    Он је подсетио да је јуче проглашена ванредна ситуација на територији града Бора, а дан пре у делу територије општине Мајданпек.

    "У јучерашњем дану након изузетно великих обимних падавина дошло је до пораста свих река на територији града Бора. Најтежа ситуација је била овде на територији села Доња Бела Река. Шест ватрогасаца и спасилаца је помагало људима да извуку своју технику и вредности из подрумских просторија, затим су испумпавали воду", рекао је Марковић.

    Током јучерашњег дана биле су укупно 33 интервенције, као и једно спасавање лица које је на крову свог аутомобила чекало помоћ у делу села Метовница и успешно је спасено.

    Он је истакао да није било потребе за евакуацијом људи, али је помагано мештанима да спасу оно што се спасти да.

    "Нажалост бујична поплава однела је неколико ситних и већих животиња. Људи су успели да нешто дигну на више етаже, али смо наравно и ми били ту да им припомогнемо да се та штета што мање пренесе на њих", додао је Марковић.

    Марковић је указао да су све радне машине јавних комуналних предузећа на терену и раде, и данас, на санацији и оспособљавању путне мреже.

    "Нисмо имали евакуацију људи, али смо помагали мештанима да спасу своју технику и вредности из подрумских просторија, а затим испумпавали воду", истакао је Марковић.

    Он је истакао да су ситуације које су задесиле раднике компаније "Зиђин" такође решене где је, према његовим речима, дошло до ситуације да је двадесетак радника компаније било одсечено, па се заједно са њиховим радницима вршена евакуација, делом и уз помоћ багера, а делом уз помоћ чамаца у неколико тура, и на сву срећу на територији борског управног округа није имало ниједно настрадало лице.

    "Заједно са представницима града компаније "Зиђин" обишли смо стање колектора Кривељске реке, пошто је постојала бојазан да је зачепљен. Заправо није, проверили смо и на улазу и на излазу, све је функционисало како треба", казао је Марковић.

    "Данас такође пратимо временске прилике и разговараћемо са грађанима да им укажемо на опасности и да је битно да се потрудимо сви да нам у овој несрећи нико не настрада", изјавио је Марковић.

    Када је реч о Зајачерском округу, киша која данима пада није додатно проузроковала проблеме.

    Моравица у Сокобањи је у стагнацији, а Црни Тимок који иде кроз Бољевац и Зајечар је у опадању. И ниво Борске реке је у опадању.

    Ванредна ситуација је у Сокобањи и Бољевцу, при чему је највише штете начињено Сокобањи.

image