Србија и Балкан

Прве споменице после 80 година: Захвалност онима који су бранили Србију

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања позива све борце да поднесу захтев за утврђивање статуса, како би, између осталог, могли да добију и борачку споменицу
Прве споменице после 80 година: Захвалност онима који су бранили Србију© FOTO TANJUG / MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Борачки статус, према Јединственој евиденцији корисника права из области борачко-инвалидске заштите, до данас је утврдило 33.080 бораца, 12.025 војних инвалида и 8.846 корисника породичних права по основу сродства са палим борцем. Збир тих бројки открива да је до сада евидентиран 53.951 ратник који је учествовао у сукобима деведесетих, али ни тај број није коначан, пишу "Вечерње новости".

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања позива све борце да поднесу захтев за утврђивање статуса, како би, између осталог, могли да добију и борачку споменицу.

"Србија ће после 80 година поделити прве борачке споменице. Борци из деведесетих нису бирали време у којем ће бити борци, него је време бирало њих. Отаџбина их је позвала, они су се одазвали. Неко је изгубио живот, неко руку или ногу, ментално здравље. И наша генерација данас управо кроз борачку споменицу жели да покаже поштовање и захвалност оним генерацијама које су од 1991. до 1999. године браниле Србију и браниле српски народ", истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

Он је додао да ће уочи Видовдана бити симболично почетак приказивања те захвалности на коју су, како каже, многи од наших суграђана чекали дуже од три деценије. 

Стицање статуса борца омогућава остваривање права на легитимацију, права на униформу, на борачку споменицу, а за сада је омогућено да борац који има навршених 60 година може да оствари право на борачки додатак у складу са законом. Носилац статуса може да оствари и извесне погодности у месту пребивалишта, као што је смањење цена комуналних услуга. 

image