Србија и Балкан

Подкаст "Локомотива": Згушњавање историје и оружана побуна "Вагнера"

У последњој епизоди подкаста "Локомотива", аутори емисије Марко Николић и Тиосав Пурић разговарали су са антропологом Андрејем Ћирићем о побуни паравојне формације "Вагнер", америчком и руском начину ратовања и променама које генерише рат Русије са Западом у незападном свету
Подкаст "Локомотива": Згушњавање историје и оружана побуна "Вагнера"© РТ Балкан

Док се на Западу јун обележава као месец ЛГБТ+ заједнице, Срби у јуну славе Видовдан, ове године у сенци тензија у јужној српској покрајини. Проглашење "Бригаде Север" и "Цивилне заштите" за терористичке организације, још један у низу очајничких покушаја премијера тзв. Косова Аљбина Куртија да ескалира сукобе са Србима и властима у Београду.

Србе хапсе, излажу се злостављањима и претњама. "Једино претварање Куртија у неког новог Зеленског нуди Приштини могућност да своју државност заокружи. Са друге стране, Србија по ко зна који пут види на делу лицемерну политику Запада, и пред српски народ и власти се све више поставља елементарно питање о томе да ли државу имамо или немамо", рекли су аутори "Локомотиве" коментаришући последња збивања у јужној српској покрајини.

За то време, на Западу се историја захуктава. Преокрет се десио муњевитом брзином – за свега неколико дана, од сеирења над могућношћу унутрашњих сукоба у Русији, председник Француске је дошао у позицију да своју власт брани на улицама Париза и других француских градова, које су испресецане барикадама у пламену.

Преко океана, културни рат тресе и председничку кампању. Роберт Кенеди Млађи суочен је са цензуром у мејнстрим медијима и на Јутјубу, наспрам које однос споменутих актера према Трампу делује благонаклоно.  

У другом делу емисије, гост је био антрополог Андреј Ћирић, са којим су аутори емисије, Марко Николић и Тиосав Пурић, разговарали најпре о оружаној побуни паравојне формације "Вагнер".

"Тешко је рашчивијати шта је иза оружане побуне 'Вагнера'. Свака завера такве врсте, или дворска сплекта, увек је кроз историју имала више чинилаца са потпуно различитим агендама, што такве феномене чини тешко разумљивим. Сетимо се завере Сергија Катилине из 63. године пре нове ере, о којој, ако се изузму хвалисави Цицеронови извештаји, знамо мало", казао је Ћирић.

Пригожин је постао истрошен кадар, сматра Ћирић. Од 2014, када је извучен из позадине и постављен на чело "Вагнера", до данас, Пригожин је имао већ сукоба са руским руководством, а логична конклузија свега тога је, што видимо сада, била оружана побуна. Одбијање да потпишу уговор са руском државом је само још један од симптома раније генерисаних несугласица.

Поред тога, Ћирић је говорио и о широј индоевропској традицији "ратничких дружина", и о "Вагнеру" као делу такве традиције, којој припада и нацистички украјински батаљон "Азов", чији ратници, додуше, практикују неке потпуно паганске ритуале, као што су гимнастичка такмичења на сахранама палих бораца.

Говорећи о рату Запада преко Украјине против Русије, Ћирић наводи да је Украјина пропала држава. Даље, он каже: "Украјина је јединствен пример. Мени није познато неко напредно друштво, каква је била у СССР-у, које је без неке пошасти, катаклизме, као земљотреса или суше, тако пропало. Чак и кад би сутра престала непријатељства, и кад би Украјина неку хипотетичку победу извојевала, она не би била одржива. Украјина се одржава донацијама са Запада".

Аутори подкаста су са Ћирићем разговарали и о опасности од нуклеарног сукоба, америчких војним доктринама и о томе како свака држава "углавном води рат који је последњи водила", и драгоценом времену које је Вашингтон поклонио Русији и Кини заглавивши се у Авганистану и Ираку.

Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова.

image