Србија и Балкан

Поправљена трака за пртљаг, али летови и даље касне: Све већа гужва на београдском аеродрому

Постоји проблем и на лету за и из Катаније, јер је аеродром затворен због пожара. На аеродрому у Ларнаки на Кипру ненајављени штрајк
Поправљена трака за пртљаг, али летови и даље касне: Све већа гужва на београдском аеродромуNone © RT Balkan

Квар на рендгену за пртљаг на Аеродрому "Никола Тесла", због којег касне летови "Ер Србије" је отклоњен, али ће кашњења при поласку бити током целог дана и вечери. Очекује се да у вечерњим сатима чекирање путника поново буде у новој згради.

"Због споријег утовара пртљага, услед квара рендгена у новој згради београдског аеродрома који је настао јутрос око 5 сати, на 18 летова је дошло до кашњења", рекао је за РТС директор за комерцијалу и стратегију "Ер Србије" Бошко Рупић.

Квар је негде око 11 сати отклоњен, али ће се свакако одразити и на остале летове у току дана, као и током вечери. Кашњење при поласку на јутарњем лету условљава кашњење и после поднева.

"Авион који ујутру касни при полетању на неку дестинацију, треба да се врати у Београд и превезе путнике на другу. Надамо се да неће бити отказивања летова", објашњава Рупић.

Због настале ситуације, путници су са новог терминала пребачени на стари, Терминал 1, а у овој авио-компанији очекују да ће се у вечерњим сатима вратити на свој терминал, када очекују и стабилизацију.

Пожар на Сицилији преусмерио летове

Рупић наводи да постоји проблем и на лету за и из Катаније, јер је тамошњи аеродром затворен због пожара.

"За Катанију имамо више од сто путника, трећина је у оквиру туристичке групе која се враћа назад, а имамо и једну групу која путује у Катанију. Покушавамо да тај лет преусмеримо на аеродром у Палерму, али је он натегнут и згуснут са саобраћајем у овом делу године", рекао је Рупић и додао да су у сталном контакту са агенцијама које имају групе у Катанији.

Из "Ер Србије" су саопштили да ће због пожара који је избио на аеродрому у Катанији, према тренутним информацијама тај аеродром биће затворен до среде, 19. јула. Последично, авио-компаније су принуђене да до среде, лете са алтернативних аеродрома на Сицилији.

"Због наведених промена, аплицирали смо и добили слот на аеродрому у Палерму. Лет ЈУ538 између Београда и Катаније, који је био планиран за данас у 13:20 часова, полетеће из Београда за Палермо, данас у 20:30 часова по локалном времену. Слетање у Палермо очекује се у 22:25 по локалном времену. За путнике на том лету организован је аутобуски превоз између Палерма и Катаније", саопштили су из "Ер Србије".

Када је реч о путницима који је требало да се врате из Катаније за Београд, летом "Ер Србије" ЈУ539, уместо данас у 16 часова како је првобитно планирано, полетеће из Палерма за Београд данас вечерас у 23:30 по локалном времену. За путнике на том лету организован је аутобуски превоз између Катаније и Палерма. Полазак аутобуса из Катаније за Палермо биће у 17 часова по локалном времену.

На Кипру проблеми због штрајка

Проблема има и на аеродрому у Ларнаки на Кипру, због ненајављеног штрајка.

"Наш авион је спреман за полетање, али постоји проблем са утоваром пртљага", каже Рупић.

Истиче да предстоји тежак дан, те да много фактора утиче на проблеме у авио-саобраћају који не зависе од авио-компаније.

image