Србија и Балкан

Први уписни рок: Разграбљени индекси на четири факултета Универзитета у Београду

Ниједно слободно место није остало на Факултету организационих наука, Електротехничком, Архитектонском и Факултету безбедности
Први уписни рок: Разграбљени индекси на четири факултета Универзитета у Београду© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Сви индекси планули су на четири факултета Универзитета у Београду (БУ), показали су коначни резултати овогодишњег првог уписног рока, пише "Политика".

Ниједно слободно место није остало на Факултету организационих наука, Електротехничком, Архитектонском и Факултету безбедности, каже за лист професор Дејан Филиповић, проректор за наставу БУ. 

Велико интересовање матураната било је и за Факултет спорта и физичког васпитања, на коме су за септембарски рок преостала само три индекса, као и за Фармацеутски факултет, на коме није попуњено једино пет индекса за студије на енглеском језику.

Ипак, уколико овогодишњу уписну статистику на државном универзитету у главном граду упоредимо са прошлогодишњом, уочавамо слабији одзив матураната, јер су лане индекси били разграбљени чак на осам факултета: ФОН-у, Архитектонском, Електротехничком, Саобраћајном, Факултету политичких наука, Безбедности, Фасперу и Факултету ветеринарске медицине. 

О томе колико је прошлогодишње интересовање било боље, говори и податак да је тада само по једно слободно место остало на Биолошком и Стоматолошком факултету, а на Фармацеутском два. 

Дефинитивна црта ће бити подвучена након још два уписна рока, али за сада је, у првом уписном року, од одобрене квоте од 15.313 места уписано 11.576 студената, истиче Филиповић.

Добра страна овогодишњег уписа на БУ је што поред четири попуњена факултета, на још седам високошколских установа није остало ниједно буџетско место. То су Правни факултет, Економски, Факултет политичких наука, Факултет спорта и физичког васпитања, Ветеринарски, стоматолошки и Фармацеутски факултет. 

"Највеће овогодишње изненађење према броју преосталих места су смер Општа физика на Физичком факултету, Геофизика на Рударско-геолошком факултету и Металуршко инжењерство на Технолошко-металуршком факултету који имају само по једног уписаног бруцоша, али и смер Технологија дрвета на Шумарском факултету, који је потпуно остао без студената и има нула уписаних ове године", наводи Филиповић. 

image