Србија и Балкан

Лакше до држављанства и боравишта за странце у Србији

Већином гласова Одбора, Народној скупштини је предложено да прихвати Предлог закона о изменама и допунама Закона о странцима, у начелу и Предлог закона о изменама и допунама Закона о држављанству Србије
Лакше до држављанства и боравишта за странце у Србијиwww.globallookpress.com © ZUMAPRESS.com

Страним држављанима биће олакшан и убрзан процес добијања дозволе боравка, после данашње седнице Одбора за одбрану и унутрашње послове на којој је подржано усвајање предлога измена и допуна Закона о држављанству и Закона о странцима.

На овај начин смањује се и потребна папирологија, а новина је да се страним држављанима бити омогућено да и боравишну и радну дозволу добију у МУП-у.

Тако би се процес аплицирања поједноставио и за раднике, али и послодавце, којима ће бити омогућено да поднесу захтев за боравак и рад више страних држављана одједном.

Измене предвиђају да радна дозвола важи три године, тренутно важи једну, као и да је странац са сталним боравиштем може добити после три године, а тренутно је пет.

Измене предвиђају и да визе за улазак у Србију буду издаване у електронском формату, а на тај начин ће се аплицирање олакшати онима који у Србију желе да дођу из земаља са којима Србија нема дипломатско-конзуларна представништва.

Измене Закона о држављанству олакшаће и упис у књигу држављана, јер предвиђају да страни држављанин може постати држављанин Србије после три године сталног боравка, док супружници држављана Србије који немају стално боравиште у Србији, држављанство могу добити након 10 година брака.

Предлоге измена закона, најпре је члановима Одбора образложио државни секретар у Министарству унутрашњих послова Жељко Бркић, а након тога, већином гласова Одбора предложено је Народној скупштини да прихвати Предлог закона о изменама и допунама Закона о странцима, у начелу и Предлог закона о изменама и допунама Закона о држављанству Србије.

Седници Одбора председавао је заменик председник Одбора Александар Марковић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Томислав Јанковић, Горан Милић, Борко Пушкић, Јасмина Обрадовић, Драгана Миљанић, Владан Заграђанин, Милан Глушац, Биљана Пантић Пиља, Драган Марковић и Никола Драгићевић.

image