Србија и Балкан

Дачић: Питање чланства тзв. Косова у Савету Европе одлаже се на неко време

Шеф српске дипломатије истиче да Србија мора да настави борбу за заштиту својих државних и националних интереса
Дачић: Питање чланства тзв. Косова у Савету Европе одлаже се на неко времеNone © TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија успела да питање чланства тзв. Косова у Савету Европе одложи на неко време.

Он је за Танјуг објаснио да је одржана седница Бироа у циљу припреме седнице Комитета министара Савета Европе у Стразбуру и да на њој није покретано питање захтева тзв. Косова за чланство у тој организацији.

"Успели смо у намерама да то не буде сутра на дневном реду. Сутра ујутру од 9.30 сати је седница Комитета министара и већ приликом усвајања дневног реда ћемо знати да ли ће остати онако како је данас. Ирци су нам обећали да то питање неће бити покренуто на седници и то се заиста десило. То наравно не значи да неко можда сутра неће покренути то питање на самој седници, али је мала вероватноћа да се то деси без неке озбиљније припреме", рекао је Дачић.

Министар спољних послова Србије је додао да је претходних дана имао интензивну комуникацију са представницима Републике Ирске.

"Разговарао сам са ирском амбасадорком која ме је обавестила и пренела ми информацију ирског министра спољних послова да Република Ирска, као председавајућа, и поред најава да се то може десити, неће покретати и отварати питање почетка процедуре за пријем 'Косова' у чланство Савета Европе", рекао је Дачић.

Исланд после Ирске

Шеф српске дипломатије је оценио да је то позитивна информација, али и да се сутра завршава председвање Ирске Саветом Европе.

"У наредном периоду председавајући ће бити Исланд, што значи да морамо да радимо на томе да спречимо да се то деси на неком од наредних састанака", нагласио је Дачић.

Министар је истакао и да Србија мора најозбиљније да настави борбу за заштиту својих државних и националних интереса.

"Пре свега кроз указивање на то да је ово преседан и несвакидашњи случај, без обзира што можда постоји и адекватна већина која је признала једнострану независност Косова. Ово би било први пут да се неко прима у чланство Савета Европе, а да није верификовао свој статус независне државе кроз УН", рекао је Дачић.

Министар спољних послова Србије је додао, да би, са друге стране то могло да представља позив за све сепаратисте широм Европе да пошаљу сличне захтеве у Стразбур.

image