Србија и Балкан

Испитан 15. сведок на суђењу бившим челницима тзв. ОВК

У овом поступку одобрено је учешће 140 жртава
Испитан 15. сведок на суђењу бившим челницима тзв. ОВК© Tanjug/Koen van Weel/Pool via AP, File

У Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу, данас је завршено испитивање заштићеног сведока у поступку против бивших вођа такозване ОВК Хашима Тачија (53), Кадрија Весељија (54), Реџепа Сељимија (50) и Јакупа Краснићија (70).

Исказ је путем видео линка дао 15. сведок тужилаштва, који је сведочио о смрти члана своје породице.

Суђење ће бити настављено после летње паузе, 14. августа.

На почетку суђења 3. априла окривљени су заједно са браниоцима изнели уводна излагања и тада су сви негирали оптужбе. У овом поступку одобрено је учешће 140 жртава.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора тзв. ОВК на Косову и Метохији и у Албанији, над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану у Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису била активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на КиМ, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против тзв. ОВК.

image