Србија и Балкан

Америка увела санкције београдској фирми због сарадње с Русијом

МЦИ је основан 2006. године, у Београду, а претежна делатност им је неспецијализована трговина на велико
Америка увела санкције београдској фирми због сарадње с Русијомwww.globallookpress.com © Robert Michael

Министарство финансија САД ажурирало је своју листу санкција – на њој се сада нашло скоро 120 појединаца и компанија због подршке Русији, а међу њима и једна београдска фирма.

Реч је о компанији "MCI Trading d.o.o." (МЦИ) са седиштем у Београду, која је, по наводима америчког министарства, помогла руској фирми "AK Microtech"(АКМ) да набави високотехнолошку опрему од произвођача из Азије, Европе и с Блиског истока, пренео је "Блиц".

Друштво са ограниченом одговорношћу АКМ је фирма са седиштем у Русији која је специјализована за пренос стране полупроводничке технологије руским компанијама за производњу микроелектронике, укључујући субјекте који обезбеђују микроелектронику руској одбрамбеној индустрији. Неки крајни корисници налази се на Листи посебно одређених држављана и блокираних особа Трезора, као и на листи ентитета Министарства трговине, наводи се у образложењу америчког министарства.

Према подацима АПР, МЦИ је основан 2006. године, у Београду, а претежна делатност им је неспецијализована трговина на велико. Власник је Иван Цветић.

Последњи јавно доступни финансијски извештај указује на то да је МЦИ у 2022. години увећао приходе више од дупло, са 107,1 милиона динара на 257,7 милиона динара, тј. са око 911.000 евра на више од два милиона 190 хиљада евра.

Америчко министарство финансија закључило је да су санкције само један део напора тамошње владе да заустави руску набавку критичне робе и технологије.

image