Србија и Балкан

Додик: Злочин у Шушњару један од симбола страдања Срба

Истина о страдању Срба се крила, па чак и овакви злочини као што је овај у Шушњару, где је за три-четири дана страдало 5.500 Срба и 50 Јевреја, затим у Гаравицама код Бихаћа, Јадовну, Јасеновцу, Броду на Дрини, Пребиловцима, Кључу, Приједору...
Додик: Злочин у Шушњару један од симбола страдања Срба© FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се деценијама скривала истина о страдању Срба у протеклим ратовима, па тако и о монструозном злочину у Шушњару у Санском Мосту, када су усташе на православни празник Илиндан 1941. године свирепо убиле 5.500 Срба и 50 Јевреја.

"Масовни злочин у Шушњару резултат је усташке идеологије која је почивала на геноциду над Србима, односно истребљењу српског народа, што је 1941. у Госпићу јавно изрекао усташки министар Миле Будак:

'Једну трећину Срба побити, другу покатоличити, а трећу истребити'.

Овом реченицом све је речено о намерама фашистичке Немачке и њихових слуга - усташа, који су се одмах ставили на располагање немачким формацијама", истакао је Додик.

Нагласио је да се о овом масовном покољу над недужном српском децом, старцима, женама, мушкарцима у Шушњару, који су починиле усташе, дуго времена након Другог светског рата ћутало и свесно гурало у заборав, јер је тако одговарало комунистичком систему и тадашњим властима како би на тај начин покушали да умање страдање српског народа, те да истином не би нарушавали своју мантру о наводном братству и јединству, које је највише коштало Србе.

"Сви ових година сведоци смо да су злочини над Србима представљени као злочини над народом или становницима, а након последњег Одбрамбено-отаџбинског рата кажу над 'грађанима'. Нигде се не спомиње да су ти убијени становници, народ или грађани - Срби, иако су сви они имали своје име и презиме, своју веру православну, националност српску. Истина о страдању Срба се крила, па чак и овакви злочини као што је овај у Шушњару, затим у Гаравицама код Бихаћа, Јадовну, Јасеновцу, Броду на Дрини, Пребиловцима, Кључу, Приједору...", навео је Додик у изјави за Срну поводом годишњице страдања Срба у Шушњару 1941. године, која ће бити обиљежена сутра у Санском Мосту.

Он је нагласио да је Шушњар један од симбола страдања Срба и иако је истина о овом злочину намерно скривана, ипак је, као и свака истина нашла свој пут да изађе на видело.

Додик је истакао да данас Србе називају геноцидним народом и агресором иако је српски народ највише страдао у својој историји и то само зато што су Срби и што су бранили своја огњишта.

"И данас, након голготе коју су Срби прошли у прошлом веку, нама говоре о геноциду, лажно нас етикетирају да смо 'геноцидни', кажу да је Република Српска 'геноцидна творевина', а само једно стратиште за Србе - Шушњар сведок је да је за три-четири дана, од Огњене Марије до Илиндана, од усташке каме страдало 5.500 Срба и 50 Јевреја", истакао је Додик.

Према његовим речима, Шушњар је само једна масовна српска гробница, једно стратиште, једно место на којем се ћути јер је свака реч сувишна, а такве и сличне јаме за Србе, нажалост, налазе се широм бивше Југославије.

"Иако је хришћански, не верујем да као страдалнички народ, мучен, прогоњен и убијан, можемо икада опростити оволику жртву, а о забораву не смемо, не можемо и нећемо ни да говоримо. Данас имамо нашу Републику Српску - јединог гаранта нашег опстанка на овим просторима и једину сигурност и гаранцију да нам се више никада не понове Шушњар, Гаравице, Стара Градишка, Пребиловци, Брод на Дрини, Козара и разне друге масовне гробнице и Дрине у којима су свој вечни спокој нашли наши преци", навео је Додик.

Он је додао да народ који заборавља своју прошлост нема права ни на будућност и подсетио да је Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова пре две године страдање Срба у Шушњару 1941. године уврстио на листу 31 историјског догађаја за чије се обележавање брине овај одбор.

Додик је нагласио да институције Српске предано раде с циљем лепше, боље и просперитетније Републике Српске, а злочин у Шушњару и сви масовни злочини над српским народом, почињени у Првом и Другом светском рату, као и последњем Одбрамбено-отаџбинском, треба да нам буду вечна опомена и наук шта нам следи ако немамо своју Републику Српску.

"Оно што је неопходно за нашу и будућност наше деце и унучади јесте јединство и саборност око једног јединог циља - да чувамо Републику и бранимо њене интересе, јер без Републике Српске нема ни српског народа", поручио је Додик.

image