Србија и Балкан

Држављанин БиХ ухапшен због контакта са ИСИС-ом: Планирао терористички напад на џамију

У препискама изразио жељу да изврши напад експлозивом на једну џамију у БиХ, крајем јула ове године
Држављанин БиХ ухапшен због контакта са ИСИС-ом: Планирао терористички напад на џамијуwww.globallookpress.com © Medyan Dairieh

Држављанин БиХ Мирза Капић (43), ухапшен је због контактирања са припадницима радикалних структура тзв. ИСИС-а и планирања терористичког напада на исламски верски објекат у БиХ, саопштено је данас из Тужилаштва БиХ.

Капић је рођен у Бањалуци, а има стално пребивалиште у Зеници, а раније је осуђиван за кривично дело повезано са тероризмом и боравком на страним ратишитима.

Суду БиХ је, након испитивања Капића, упућен је предлог за одређивање мере притвора.

"Осумњичени је под истрагом и терети се да је протеклог месеца, путем електронских канала комуникације, мобилног телефона и компјутера, користећи апликације за комуникацију, остваривао контакт са особама које подржавају радикалне покрете и структуре помагача тзв. ИСИС-а, те је у препискама изразио жељу да изврши напад експлозивом на једну џамију у БиХ, крајем јула ове године", наводи се у образложењу.

Додаје се да је од наведених особа тражио смернице за производњу експлозивне направе са детонатором путем мобилног телефона, изражавајући намеру да нападне учењаке Исламске заједнице који објављују прогласе против муџахедина и који пријављују присталице радикалних покрета и ИСИЛ-а, агенцијама за спровођење закона у БиХ.

Капића су ухапсили припадници Агенције за истраге заштиту БиХ (СИПА) спречивши га тако у извршењу кривичног дела, а приликом претреса заплењени су електронски уређаји које је осумњичени користио и који ће бити предмет детаљног вештачења.

image
VV inauguration
banner