Србија и Балкан

Штета због блокаде уласка српске робе на Косово и Метохију 50 милиона евра

Роба из централне Србије на КиМ је прошле године била заступљена у вредности од 520 милиона евра, док је Приштина допремила робу од око 50 милиона евра
Штета због блокаде уласка српске робе на Косово и Метохију 50 милиона евра© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/ bs

Бојан Станић из Сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије, изјавио је данас да се штета због блокаде уласка робе из централне Србије на Косово и Метохију увећава и да је процена да је, када је реч о нереализованим пошиљкама из централне Србије на КиМ, близу 50 милиона евра.

Станић је за РТС рекао да је економија рационална ствар, а да је одлука Приштине економски нерационална и чини штету крајњим потрошачима на КиМ.

Подсетио је да је до 8. јула било забрањено све да се увози из централне Србије, па је дозвољен улазак сировина, полупроизвода, машина и опреме, осим финалних производа за крајње потрошаче у малопродаји.

Станић је указао да је чињеница да се штета увећава, али мањим интензитетом него до 8. јула и истакао да трпи и привреда КиМ, посебно јер је слабије развијена.
Додаје да Приштина српску робу мења робом из региона - из Бугарске, Северне Македоније или Албаније, која је ипак скупља.

Према речима Станића, роба из централне Србије на КиМ је прошле године била заступљена у вредности од 520 милиона евра, док је Приштина допремила робу од око 50 милиона евра.

"Имамо искуство од ранијих година, када се размена потпуно опоравила", навео је Станић и додао да су постојали и бојкоти робе, уз неформалне кампање, али да то није довело до штете по нас.

Станић је навео да је реч о политичкој одлуци и изразио очекивање да ће, због притисака ЕУ, доћи до прекида забране српске робе на Косову и Метохији.

"Ако би се криза завршила сутра, била би мања штета у односу на претходну блокаду. Она је, међутим штетнија, јер не знамо колико ће трајати", закључио је Станић.

Приштина је 14. јуна забранила улазак камиона са српским регистарским ознакама из, како је тада саопштено, безбедносних разлога. Касније је дозвољен улазак камиона са српским таблицама, али не и проток робе.

image