Србија и Балкан

Веће министара БиХ није изгласало дан жалости због троструког убиства у Градачцу

Предлог је био да дан жалости буде у среду, а нејасно је због чега, упркос неким најавама, он на крају није изгласан
Веће министара БиХ није изгласало дан жалости због троструког убиства у Градачцу© Tanjug/AP Photo

Веће министара Босне и Херцеговине на данашњој хитној телефонској седници није изгласало одлуку о проглашењу дана жалости у целој држави након што је дошло до стравичних убистава у Градачцу.

Предлог је био да дан жалости буде у среду, пренео је портал "кликс.ба".

Седница је почела у 9.30 сати, а министри су имали рок до 12 сати да се изјасне. Како сазнаје "кликс.ба", министри из Републике Српске Ненад Нешић и Сташа Кошарац су гласали против.

Иако је у међувремену заменица државног министра за људска права и избеглице Душка Јуришић на Фејсбуку објавила да ће одлука бити изгласана, на крају ипак није било потврде.

У међувремену је Влада Републике Српске прогласила дан жалости због убистава у Градачцу и позвала Владу ФБиХ да учини исто.

Да ли не желе да дозволе да одлука буде државна па надлежност спуштају на ентитетски ниво није јасно, међутим оно што је одлука Већа министара јесте да нема дана жалости, наводи се у тексту.

Сахрана убијене Низаме Хећимовић биће данас, а породица је замолила да званичници не долазе.

Њу је у петак уживо на Инстаграму, пред очима деветомесечног детета убио партнер Нермин Сулејмановић, који је након тога отишао у град и убио још две особе и ранио неколико људи. Сулејмановићу је на мети била цела једна породица, приликом чега су убијени отац и син, а мајка је рањена.

Након тога је на друштвеним мрежама у уживо обраћању најавио да ће починити још убистава, али како је уместо правих метака, у продавници добио стартну муницију, искористио је један преостали метак да се убије у моменту када га је полиција пронашла, што је било више од два сата након првог убиства.

Министар за људска права и избеглице Севлид Хуртић је одмах посетио Градачац казавши да је трагедија требало бити спречена.

Он је за "кликс.ба" казао да ће током викенда затражити од председавајуће Већа министара БиХ да сазове хитну седницу с циљем проглашавања дана жалости, међутим таква одлука није донета.

У Градачцу је исти дан проглашена тродневна жалост, а јуче и у целом Тузланском кантону. Многи су критиковали што у целој БиХ није урађено исто.

image