Србија и Балкан

Бериша: Курти има ратни план, покушава да изазове сукоб Војске Србије и Кфора

Права Куртијева идеја је да он буде вођа свих Албанаца на простору Западног Балкана, каже председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша
Бериша: Курти има ратни план, покушава да изазове сукоб Војске Србије и КфораGetty © Omer Messinger

Председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша оценио је да премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти злоупотребљава опозиционе партије Албанаца у Северној Македонији да би остварио свој ратни план и изазвао сукобе.

Курти се током незваничне посете Северној Македонији састао само са лидерима опозиционих партија Албанаца и присуствовао преименовању улице "Друга македонска бригада" у "Улицу Адем Демаћи", у скопској општини Чаир.

На скупу у центру Тетова, током Куртијеве посете, била је истакнута застава тзв. "велике Албаније", која обухвата делове Северне Македоније, Црне Горе, Србије и Грчке.

На питање да прокоментарише Куртијеву посету Северној Македонији и како то може да утиче на стабилност у региону, посебно имајући у виду да је Курти приватно отишао у другу земљу где је пропагирао "велику Албанију", Бериша каже да није изненађен имајући у виду да је, како је рекао, Куртијев политички учитељ управо Адем Демаћи који је због исте политике био у затвору.

"Та његова идеја је уведена у програм партије Аљбина Куртија и он то само реализује са циљем да би урадио две ствари. Једна је та да би извршио притисак на Европску унију, а права његова идеја је да он буде вођа свих Албанаца на простору Западног Балкана. Он ће наставити да изазива са тим", оценио је Бериша.

Он каже да не треба заборавити чињеницу да су пре неколико година Албанци и Македонци у Северној Македонији "ратовали" око позиција и да су "једва" дошли до неког нивоа сарадње.

"Сада Аљбин Курти у потпуности злоупотребљава опозиционе партије Албанаца у Северној Македонији да би остварио ратни план, а тај његов ратни план је идеја да се то прошири на централни део Србије, односно у 'Прешевску долину'. Он у својим наступима говори о источном Косову, а не о централној Србији. Сматра да је 'Прешевска долина' део источног Косова и самим тим је мету нацртао на челу председника Србије Александра Вучића", сматра Бериша.

Он је оценио да је то "болесна" Куртијева идеја, а да се, ако у томе не успе, може очекивати да ће покушати да изазове сукобе на северу КиМ који би се пренели на сукоб између Војске Србије и КФОР-а.

image