Србија и Балкан

Бесплатни комплети уџбеника за све ђаке у престоници

У градској каси је приликом планирања буџета већ "резервисано" од 16 до 20 милиона евра за куповину књига за основце и средњошколце, њих око 230.000
Бесплатни комплети уџбеника за све ђаке у престоници© FOTO TANJUG/ GRAD BEOGRAD

Сви ученици основних и средњих школа, како је и најављено, добиће бесплатне комплете за следећу школску годину, потврђено је "Новостима" у кабинету градоначелника Београда Александра Шапића и речено да је новац обезбеђен, а "када школе одреде које уџбенике узимају, уместо као до сада да плате родитељи, платиће Град".

Ђаци ће добити бесплатне уџбенике за наредну школску годину за све предмете, док су се досад у комплету налазиле само књиге из основних предмета. Родитељи су куповали уџбенике за други страни језик, техничко образовање, радне листове...

Први пут и средњошколци неће куповати уџбенике, што ће знатно помоћи родитељима имајући у виду да за куповину књига треба издвојити око 15.000, у зависности од разреда који дете похађа.

У градској каси је приликом планирања буџета већ "резервисано" од 16 до 20 милиона евра. Школе су за следећу школску годину бирале нове уџбенике за први и пети разред основне школе, као и за предмете "Техника и технологија" у седмом и осмом разреду и "Информатика и рачунарство" у осмом разреду. За све остале разреде важе раније изабрани уџбеници.

У Београду основне и средње школе похађа приближно 230.000 ученика. Деца из социјално угрожених породица и других категорија добиће два комплета уџбеника – од Града и од Министарства просвете пошто није постигнут договор између републичких и локалних власти.

image