Србија и Балкан

Привремене приштинске институције на северу КиМ више не постоје, Срби потписали оставке

Све оставке које су поднели градоначелници и остали функционери општина исписане су на ћирилици
Привремене приштинске институције на северу КиМ више не постоје, Срби потписали оставкеNone © FOTO TANJUG/ SRPSKA LISTA

Градоначелници, председници Скупштина општина, као и одборници четири општине на северу КиМ јутрос су и формално потврдили оставке на своје функције, јавља "Косово онлајн".

Као што је најављено, јутрос су одржане посебне седнице скупштина у четири општине на северу Косова и Метохије на којима су сви функционери Лепосавића, Северне Митровице, Звечана и Зубиног Потока и формално поднели оставке на своје функције.

На овај начин, представници четири локалне самоуправе на северу КиМ кренули су у спровођење одлука и закључака који су донети на суботњем заседању политичких и институционалних представника српског народа на КиМ.

Тим чином су практично престале да функционишу српске општине на северу у оквиру система привремених приштинских институција.

Подсетимо, одлука Аљбина Куртија да смени командира "косовске" полиције региона Север Ненада Ђурића је из Београда оцењена као грубо кршење Бриселског споразума и зато представља велику кризу у односима Београда и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић у суботу је информисао Владу Србије о тешкој ситуацији са којом се суочава српски народ на КиМ.

Након седнице владе, Вучић се сусрео са амбасадорком Кине Чен Бо, те амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком, а са америчким амбасадором разговарао је телефоном. Он је и дипломате обавестио о тешком стању у јужној српској покрајини, док су амбасадори Кине и Русије подржали став Србиједа се бори за поштовање резолуције 1244 и истраје у борби, амбасадор САД позвао је Вучића "на озбиљност", како не би учествовао у дестабилизацији региона.

Предствници Срба са КиМ најавили су поводом одлука Приштине састанаку Зубином потоку, који је одржан у суботу. Као што су и најавили дан пре тога, на том састанку представници Срба разматрали су и одлучили да иступе из привремених приштинских институција.

Одлука је да се они у институције не враћају док Приштина не почне да поштује Бриселски споразум. 

Oдмах након информације да се Срби повчале из свих приштинских институција, као и да суспендују учешће у полицији и правосуђу, сви командири станица и полицијски руководиоци са Севера Косова и Метохије скинули су своје униформе.

Председник Србије, након ове одлуке огласио и подржао одлуку Срба са КиМ, као и прмијерка Ана Брнабић, која им је поручила да је влада њихове државе уз њих у борби за правду и поштовање споразума. 

На другој страни, огласила се и Приштина, чији политички представници, на челу са Аљбином Куријем, тврде да су Срби са КиМ изманипулисани од страни Београда, зарад политичке игре.

image