Србија и Балкан

Србија званично пријатељ АСЕАН-а, министар Дачић потписао уговор у Џакарти (ВИДЕО)

Ово је за Србију догађај од великог значаја за даље унапређење сарадње са пријатељским земљама, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић на свечаној церемонији у главном граду Индонезије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић потписао је у Џакарти, где се одржава 43. самит АСЕАН, инструмент о приступању Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији.

Дачић је на свечаној церемонији у главном граду Индонезије рекао да му је велика част што у име Владе Србије потписује инструмент о приступању Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, додајући да је ово за Србију догађај од великог значаја за даље унапређење сарадње са пријатељским земљама.

Шеф српске дипломатије је подсетио да је Србија наследница бивше Југославије и да је поносна на вишедеценијско пријатељство које има са земљама југоисточне Азије, које досеже још од педесетих и шездесетих година прошлог века из периода оснивања Покрета Несврстаних.

"Ми делимо изузетно пријатељска осећања према Индонезији и другим земљама које су чланице АСЕАН-а", рекао је Дачић, а пренео је Танјуг.

Истакао је да су принципи којих се Србија држала свих ових година и принципи АСЕАН-а, а то су узајамно поштовање независности, суверенитета, једнакости, територијалног интегритета и националног идентитета свих народа, немешања у унутрашње ствари других држава, превазилажење свих разлика мирним путем.

"Зато ћу са задовољством данас потписати инструмент и хвала вам пуно на поверењу", поручио је Дачић у Џакарти.

Државе чланице Асоцијације земаља Југоисточне Азије једногласно су у јулу ове године одобриле приступни захтев Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, а чланице те организације су Индонезија, Филипини, Малезија, Сингапур, Тајланд, Камбоџа, Лаос, Вијетнам, Брунеј Дарусалам и Мјанмар.

Приступ том уговору отвара могућности Србији за ближи дијалог, сарадњу и укључивање у различите мреже и платформе АСЕАН-а, али и доприноси промовисању суштинске сарадње у економским и социокултурним областима Србије са тим блоком.

Најважније области сарадње АСЕАН-а са државама потписницама Уговора о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији су, између осталих, економска сарадња, образовање и развој међуљудских контаката, наука, технологија и иновације и одрживи развој, док са појединим државама АСЕАН развија сарадњу и у другим специфичним областима.

Србија је формални захтев за приступање Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији упутила 2013. године.

Међу потписницама уговора налазе се и: Кина, Индија, Јапан, Пакистан, Руска Федерација, Француска, Сједињене Америчке Државе, Канада, Турска, Европска унија и Велика Британија.

На данашњој свечаности инструмент о приступању Уговору о пријатељству и сарадњи потписали су и Панама и Кувајт.

image