Србија и Балкан

Признање из Црне Горе: Нема напретка ка ЕУ ако Срби буду у влади

Функционер Покрета Европа сад тврди да постоји већина за избор Спајићеве владе
Признање из Црне Горе: Нема напретка ка ЕУ ако Срби буду у влади© R.R./ATAImages

Члан Председништва Покрета Европа сад (ПЕС) Андреј Миловић казао је да ће Социјалистичка народна партија (СНП) бити део нове владе и да приводе крају преговоре са том странком.

"Влада је у глобалу договорена, остало је да се унутар коалиције договоримо око финеса", казао је он у гостовању на Радио телевизији Херцег Нови.

Рекао је да су и доскорашња чланица Алтернативе Јелена Недовић, ЦИВИС и Новска листа "апсолутно" за формирање владе.

Миловић је рекао да коалиција "За будућност Црне Горе" из дана у дан доказује зашто, како он сматра, не треба да буду партнер ПЕС-у у будућој влади.

"На оснивачкој конференцији смо рекли да желимо да се, по први пут у Црној Гори, формира влада без ДПС-а и ДФ-а, управо то и дајемо грађанима, јер је то прави пут", нагласио је он.

Миловић је рекао да међународна заједница не види ЗБЦГ као партнере, због тога што "воде политику супротну начелима ЕУ, спољној политици ЕУ и по питању НАТО-а".

"Такав је став и они су нам и отворено рекли - ако ти људи буду у влади, имаћете статус кво по питању напредовања, поглавља нећете моћи затворити, европске фондове нећете моћи да користите, из Ипарда за пољопривреду нећете моћи да повучете ниједан еуро, поготово ако буде министар из ЗБЦГ, и доћи ћете на ниво Турске која је вечити кандидат".

"Абазовић нас је преварио да је европски, а не балкански политичар".

Миловић је, поводом изјаве премијера и лидера Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића, да међународни партнери "моле" ту странку да буду део владе, рекао да не зна ко га то моли.

"Он је дужан да покаже макар једном озбиљност и да не даје хипотетичке изјаве, већ да каже која је то држава, који субјекти њега моле, да видимо о чему се ради", казао је Миловић.

Рекао је како је више пута гласао Грађански покрет УРА, док није био у политици, верујући да се ради о авангардној странци.

"То што је Абазовић успео да уради са пар људи, мислим да га је потпуно и трајно дисквалификовало са политичке сцене, кад је у питању креирање влада. Ипак су се европске интеграције за њега показале као велики залогај, он је ипак неко ко је са Балкана и ко не може да изађе из балканских матрица политике и коришћења функције у личну промоцију, покушавања стицања богатства на начине на које је познато да политичари то раде. Ипак смо се преварили мислећи да је он европски политичар", навео је функционер ПЕС-а.

image