Србија и Балкан

Човић за "Политику": Квинта ћути о великоалбанском пројекту, а подржава великобугарски пројекат

Некадашњи председник Координационог центра за Косово и Метохију у ауторском тексту коментарише дешавања на КиМ, превирања између лидера Албанаца и оживљавање идеје велике Албаније
Човић за "Политику": Квинта ћути о великоалбанском пројекту, а подржава великобугарски пројекат© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Ни највеће ентузијасте које подржавају Бриселски дијалог "не могу да изведу алхемијску формулу којом би доказале његову смисленост и резултате", наводи некадашњи председник Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић у ауторском тексту за "Политику".

"Осим ако жељени резултат није онај званично прокламовани који укључује испуњење свих клаузула Бриселског споразума а пре свих оснивање ЗСО - већ је циљ коначни егзодус Срба са КиМ и стварање велике Албаније", напомиње Човић.

Подсећајући на Куртијево заоштравање ситуације на КиМ и његову репресију над српском популацијом, Човић наводи да је премијер привремених приштинских институција "своје пироманске амбиције свеалбанског вође" прелио и на Северну Македонију, Црну Гору и Грчку, директном промоцијом идеје велике Албаније на скупу у Тетову. Нису реаговали ни Брисел ни Вашингтон.

Бивши председник Координационог центра за КиМ, сумирајући "Варљиво лето 2023. године", подсећа и на заоштравање односа Куртија и Едија Раме и избегавање њиховог сусрета.

"Нетрпељивост између Раме и Куртија је евидентна јер обојица претендују на позицију јединог и неприкосновеног лидера свих Албанаца, ма где они живели. Али, у основи је ту реч о подели на доброг и лошег полицајца, јер им је крајњи циљ исти: обједињавање свих територија на којима живе Албанци", закључује Човић.

Раму он описује као "брижљиво неговани атлантски пројекат албанског вође" и суптилнијег од свог ривала, док за Куртија каже да је "краткорочни инструмент за дестабилизацију".

Куртију је то врхунац улоге која ће му бити додељена, наглашава - јер Рама је фаворит САД.

Нетрпељивост двојице политичара временом се продубљивала толико да је почела да угрожава "свеалбанску кохезију", па се зато у причу умешала "миротворка" Вјоса Османи која је током недавне посете Тирани покушала да утре пут помирењу.

Али, скандале у вези са нарко дилерима који финансирају Самоопредељење и компромитовање министра полиције Свечље - до сад нико није могао да умањи.

"Спрега организованог криминала и албанских политичара није ништа ново, а трговина наркотицима, оружјем и људима већ деценијама је најуносија 'привредна грана' и извор финансирања албанских структура и када су у питању лични и национални пројекти, попут пројекта Велике Албаније на Балкану и шире", наводи Човић, додајући да оваква брука ипак нарушава Куртијеву причу о лошим Србима и његов 'ореол' наводно поштеног и некорумпираног политичара".

А то је, закључује аутор текста - корак ка коначном обрачуну и рушењу Куртија.

Приштинском лидеру економски изазови нису јача страна, а уз радикализацију, само још то "поштење" био је аргумент којим је задржавао власт. Да скрене пажњу с открића да је непоштен, Курти појачава радикализацију.

На све то Квинта не реагује. Изостале су њихове реакције и на скандал самопроглашења Куртија за премијера велике Албаније, а симптоматично је да и Брисел и Вашингтон угрожавају регионални мир и стабилност "подржавајући један други, великобугарски пројекат" притисцима на Скопље да "изменама устава доведе у питање сопствени језик, нацију, историју и идентитет".

"Да ли су свесно затварање очију на великоалбански пројекат и отворена подршка великобугарском пројекту којима се доводи у питање територијални интегритет више држава на Балкану, док се истовремено ствара санитарни обруч и прети хапшењима демократски изабраним челницима Републике Српске јер доводе у питање нелегитимне одлуке самозваног високог представника којима се урушава Дејтонски споразум, а у Црној Гори извргава руглу изборна воља грађана - и све то у режији Квинте - пут ка трајној регионалној стабилности", пита се Човић и закључује да би тешко могло да се деси да је одговор потврдан.

image
VV inauguration
banner