Србија и Балкан

Догодине у Албанији: Сергеју Трифуновићу забрањен улазак у земље Европске уније

Огласила се полиција из Сплита о случају српског глумца
ATA Images, all rights reserved

Српском глумцу Сергеју Трифуновић, након привођења и тога што је у последњој објави на друштвеној мрежи Инстаграм вређао сплитске полицајце, забрањен улазак у ЕУ и још три земље, пренели су београдски медији.

О целом случају огласила се и ПУ сплитско-далматинска.

Саопштење преносимо у целости:

"Подстакнути јавном објавом на друштвеној мрежи која је препуна нетачних информација, али и увредљивих и погрдних речи за полицијске службенике, дужни смо јавност обавестимо о тачним информацијама и чињеницама везаним за наше поступање.

У протекла два дана мушкарац је својим понашањем на подручју Сплита остварио обележја пет прекршаја. Након позива грађана и затражене интервенције на плажи Каштелет због почињења прекршаја из чл.30 Закона о прекршајима против јавног реда и мира, мушкараца ничим изазван вређа полицајце на начин који није примерен за јавну објаву.

Врло брзо након завршетка овог поступка, у суботу на подручју Сплита, мушкарац је поново остварио обележја прекршаја из чл. 30. Следећег дана 09. септембра 2023. на друштвеној мрежи реметио јавни ред и мир, објавом и истицањем текста непримереног садржаја.

Уз изругивање уједно је омаловажио и рад чувара који, ангажовани од стране Града Сплита, свакодневно, у ноћним сатима врше службу како би грађанима Сплита а посебно старе градске језгре омогућили несметано функционисање и ноћни мир. Упорност је исказао и док је у објави испод текста наставио с вређањем и омаловажавањем службене особе, упркос чињеници што је претходног дана, 08. септембра 2023. кажњен због истог прекршаја.

Због почињења описаних прекршаја изречене су му новчане казне складно закону. Поступање полицијских службеника све време је било професионално и законито, а изречене казне нису харач већ су то казне одређене законима Републике Хрватске.

На остале погрдне називе за полицајце и увреде које је изнео у својој објави нећемо се на овом месту реферисати, јер то није примерено јавном простору, али и у овом случају поновно се ради о свесном и упорном кршењу закона за које ћемо спровести истраживање.

С обзиром да је утврђено како је мушкарац, у кратком року од два дана, понављао чињење прекршаја, те тиме исказао упорност и намеру да не поштује одлуке суда и законски поредак Републике Хрватске, остварени су услови из Закона о странцима за доношење решења о протеривању из Европског економског простора (ЕЕП) и одређена му је забрана уласка и боравка у ЕЕП у трајању од једне године.

Коначно, свако од нас може слободно да бира место и земљу коју ће посетити, али свако од нас је и у обавези поштовати законе те земље".

ЕЕП чини свих 27 држава Европске уније, као и три од четири земље ЕФТЕ (без Швајцарске) - Исланд, Лихтенштајн и Норвешка.

Подсетимо, сплитски полицајци су пре два дана привели Трифуновића. Он је на сплитском Каштелету шетао свог пса тако да је то сметало грађанима који су га пријавили, пренела је "Слободна Далмација".

Реч је о немачком овчару с којим се Трифуновић играо и занемаривао примедбе пролазника и грађана који су онда били приморани звати полицију.

По доласку полицајаца Трифуновић је почео да их вређа и омаловажава што је изискивало полицијску интервенцију те је на крају доведен у станицу.

Пријављен је због два дела, држања животиње без надзора и вређања полицијских службеника због чега је приведен на сплитски Прекршајни суд.

image