Србија и Балкан

Милатовић одговорио Ескобару: Не видим проблем са било чијим учешћем у влади

Председник Црне Горе сматра да та изјава није упућена њему и да би волео да и остали учесници политичког живота изнесу ставове о будућој влади
Милатовић одговорио Ескобару: Не видим проблем са било чијим учешћем у влади© TANJUG/ SLUŽBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE

Председник Црне Горе Јаков Милатовић коментарисао је изјаву америчког изасланика Габријела Ескобара, да у нову владу не треба уводити анти-НАТО, анти-западну политичку странку, која је и против ЕУ, истакавши да уважава поруке међународних партнера, али да се његове изјаве о будућој извршној власти односе на креирање већине потребне за реформу правосуђа.

"Уважавам све ставове Сједињених Америчких Држава као земље која је нама стратешки партнер, а оно што је најважније је да је Црна Гора остала чврсто на фону заједничке спољне политике која је спољна политика која је осудила агресију Русије на Украјину, која је политика кредибилног чланства у НАТО-у, која је политика савезништва. Мислим да сам и ја као председник Црне Горе био врло јасан када је у питању спољна политика Црне Горе. Док год су политички учесници неког и наредног креирања владе на фону тих програмских принципа ја више не видим никакав проблем са било чијим учешћем у тој влади", казао је Милатовић новинарима.

Милатовић сматра да та изјава није упућена њему и истиче да би волео да и остали учесници политичког живота у Црној Гори изнесу ставове о будућој влади.

"Овде мислим и на мандатара (Милојка Спајића) да буду више присутни у јавности у контексту образлагања ставова и начина на који он види нову парламентарну већину, програмске циљеве владе. Волео бих да видим и представнике других политичких партија који учествују тренутно у влади, да буду јавно присутнији да јавно образлажу своје ставове грађанима", казао је Милатовић.

Истакао је да је његов став о новој влади јасан и непромењен.

"Што се моје позиције тиче ја мислим да је и случај 'Тунел' показатељ где фокус мора да буде у наредном периоду. Фокус мора да буде на борби против организованог криминала и корупције, а судство и тужилаштво морају да буду реформисани. Не можете са људима који су наводно повезани са криминалним структурама да градите бољу и праведнију Црну Гору", рекао је Милатовић новинарима на Жабљаку, пренео је портал РТЦГ.

Указао је да је за реформу правосуђа потребна квалификована већина у парламенту.

"Свака моја реч која се односила на креирање владе била је упућена на потребу реформе правосуђе", казао је Милатовић.

Наводи и да је у разговорима са званичницима у Италији претходних дана добио уверавања да ће додатно помагати Црној Гори у борби против организованог криминала и корупције.

"У тој борби потребна нам је помоћ наших стратешких партнера", казао је Милатовић.

Поводом откривања тунела од подрума једне зграде до депоа Вишег суда у Подгорици, Милатовић је рекао да је то удар на институције система и правосуђе, али да не жели да, како је рекао, трчи са изјавама на ту тему.

"Зато ја кад говорим о демократском развоју говорим о снажном правосуђу и реформисаном правосуђу, што мора да буде у фокусу и Скупштине и будуће владе. Очекујемо од свих надлежних институција да се одговорно однесу и случај расветле до краја. Ја се надам да ово неће бити случај о којем јавност неће сазнати у потпуности целу слику", казао је Милатовић.

image