Србија и Балкан

Монтгомери: Постојало је функционално решење за КиМ, али је Меркелова ставила вето

ЕУ и САД након више од 20 година и даље се држе политике према Босни тврди бивши амбасадор САД у Србији
Монтгомери: Постојало је функционално решење за КиМ, али је Меркелова ставила ветоwww.globallookpress.com © Wolfgang Kumm

Бивши амбасадор САД у Србији Вилијам Монтгомери изјавио је данас да би ЕУ требало да схвати да је "илузорна шаргарепа чланства у ЕУ" одавно престала да делује јер у њу нико у Србији, на тзв. Косову или у Босни не верује.

Он је за Танјуг рекао да се и ЕУ и САД након више од 20 година и даље се држе политике према Босни, која се заснива на Дејтонском споразуму и Приштини на коју гледају као на "јединствену мултиетничку владу", а које никада нису функционисале.

"И Косово и Босна су подељени и сада као и тада. Инсистирамо на врсти мултиетничких друштава каква имамо у САД и ЕУ. Потребна су нам другачија решења на Балкану или ће она и даље бити нестабилна са реалном могућношћу насиља", рекао је Монтгомери.

Додао је да је постојало решење за КиМ које би функционисало, али да је на њега бивша немачка канцеларка Ангела Меркел ставила вето.

Коментаришући јучерашњи говор председника Србије Александра Вучића на Генералној скупштини Уједињених нација, Монтгомери је рекао да је он био добар и промишљен.

"Тачно је нагласио поштовање повеље УН. Такође се фокусирао на развој своје земље. То је нешто до чега изгледа никоме од косовских Албанаца није стало. Нећу се дотицати његових коментара о акцијама на Косову, осим да кажем да има грешака, траума и добрих људи на обе стране. Нагласак мора бити на обе стране које у потпуности покушавајући да раде на нормализацији односа заснованој на будућности, а не прошлости", закључио је Монтгомери.

image