Србија и Балкан

"Дан": Спајић неће вратити мандат

Црној Гори треба нова влада, али се она не може на силу договарати, рекао је премијер техничке владе Дритан Абазовић
"Дан": Спајић неће вратити мандат© ATA Images, all rights reserved

Мандатар за формирање Владе Црне Горе Милојко Спајић неће вратити мандат председнику државе и тражиће потребну подршку посланика до краја законског рока који истиче 8. новембра, пише портал подгоричког "Дана".

Спајић је, како сазнају, то у неколико наврата саопштио функционерима Покрета Европа сад, што је поновио и на недавном састанку са амбасадорима држава чланица Европске уније.

То, пише портал, практично значи да је одлучио да иде на све или ништа, јер у случају да не успе да формира Владу, довешће у неприлику читав Покрет Европа сад и највероватније ће поднети оставку.

Спајићу у том науму, кажу, неће бити нимало лако јер се проблеми за њега нижу из дана у дан. Након што су две посланице ПЕС-а саопштиле да неће гласати за председника Скупштине Црне Горе, али ни за владу какву је мандатар замислио, уз чињеницу да то неће урадити ни Уједињена, појавио се проблем са Демократском Црном Гором, која не прихвата да за Алексу Бечића гласа било ко са листе коју је предводио ДПС, па је тако отпала подршка Мехмета Зенке из Демократске уније Албанаца као 41. посланика.

Да то није једини проблем наговестио је и председник Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић изјавом да желе да буду део власти, али да им је већина од 41 посланика проблематична.

"То је, да кажем, најнеприхватљивија влада за СНП. Довољно сам рекао. Свака напред би била прихватљивија", рекао је Јоковић.

Према сазнањима "Дана", након што је мандатар Милојко Спајић био на састанку ХОМС-а, који чине амбасадори држава чланица Европске уније, ускоро се може догодити да тамо буде позван и лидер Демократа Алекса Бечић.

Амбасадорка ЕУ Оана Кристина Попа, која је домаћин ових састанака, могла би, кажу, ускоро позвати и Бечића да разговара са амбасадорима.

У фокусу би било одбијање Демократа да председника скупштине изабере већина коју је обезбедио Спајић, а у којој је и Мехмет Зенка, посланик ДУА, који је био на листи коју је предводила Демократска партија социјалиста. Неки од амбасадора, изгледа, сматрају да размишљање Демократа на ову тему није баш рационално.

Многи познаваоци политичких прилика у Црној Гори сматрају да проблем представља и председник државе Јаков Милатовић, који је и заменик председника Покрета Европа сад, јер се сматра да он има утицај на две посланице које одбијају да подрже Спајића.

Међутим, Милатовић ни на који начин не реагује на те прозивке и тврди да је лопта у дворишту мандатара.

Коментаришући формирање 44. владе, Милатовић је у Њујорку, где је био на заседању Генералне скупштине Уједињених нација, нагласио да је он поверио мандат Милојку Спајићу, који је освојио највећи број гласова на изборима.

"На мандатару Милојку Спајићу је највећа одговорност да формира владу какву грађани очекују, а то је снажна реформска и проевропска влада", рекао је Милатовић.

"Црној Гори треба нова влада, али се она не може на силу договарати", казао је премијер техничке владе Дритан Абазовић и додао да нови избори нису нешто што треба сасвим искључити.

Он је у интервјуу за "Глас Америке" рекао да би некоме другоме требало препустити посао формирања владе, уколико актери који се тренутно тиме баве не могу да га обаве.

"Црној Гори након избора треба нова влада. Међутим, знате како, не можемо на силу да је договоримо. Они који су преузели одговорност на себе да одраде тај посао, што је сасвим у реду, треба и да га доведу до краја", рекао је Абазовић.
Како је додао, уколико у томе не могу да успеју, то треба да препусте неком другом.

Уколико нова Влада Црне Горе не буде формирана до истека рока, према Уставу Црне Горе, скупштина ће бити аутоматски распуштена и следе нови ванредни парламентарни избори.

image