Србија и Балкан

Шећер у меду: Министарство тврди да лабораторија није овлашћена, технолог брани резултате анализе

Иницијатор првог оваквог испитивања тржишта и технолог хране који је изумео ЕИМ-ИРМС метод за детекцију илегалних пракси приликом справљања ракије, вина, меда, Иван Смајловић, за РТ Балкан појашњава како анализа функционише
Шећер у меду: Министарство тврди да лабораторија није овлашћена, технолог брани резултате анализеGetty © Pierre Crom / Stringer

Након што је у највећим српским маркетима откривено да је од 25 узорака меда у чак 22 додаван шећер у различитим процентима, ветеринарска инспекција Министарства пољопривреде наложила je ванредну контролу производње и промета меда у земљи и саопштило да резултате анализе аутентичности меда треба узети са резервом јер лабораторија у којој је истраживање рађено "није овлашћена да врши службене контроле".

Иницијатор првог оваквог испитивања тржишта иза кога стојe Кластер "Уједињени за квалитет" и "Покрет потрошача за квалитет хране" био је инжењер прехрамбене технологије Иван Смајловић који каже да његова метода ЕИМ-ИРМС, иако за наше министарство није довољно добра, представља универзално аналитичко решење које је прихватило и подржало више од 200 техничких експерата из 48 држава чланица ОИВ-а (Међународне организације за вино и винову лозу), где је Република Србија чланица још од давне 1926. године.

ЕИМ-ИРМС метода (Ethanol Isotope Measurement – Isotope Ratio Mass Spectrometry) коју је он патентирао, наиме служи за детекцију илегалних пракси приликом справљања ракије, вина, меда, воћних сокова, воћних нектара и сродних производа, као и свежег млека. 

"Методу која се користи за испитивање аутентичности меда је акредитовало Акредитационо тело Србије (АТС) и она је тако осведочена од стране најеминентнијих европских стручњака са вишегодишњим радним искуством на изотопским испитивањима хране. Валидирана је у четири стране лабораторије, за шта постоје релевантни потписани и печатирани извештаји званичних институција, од Кинеског националног контролног тела, РУДН института у Москви, Атомки института у Дебрецину у Мађарској, Корнел универзитета у Итаки итд. Метода представља резултат мог претходног, скоро деценијског научно-истраживачког рада", објашњава Смајловић.

Технолог наглашава да је ЕИМ-ИРМС метод званична методологија Републике Србије и да је саставни део Правилника о методама за испитивање квалитета вина за утврђивање нелегалних произвођачких пракси у производњи вина.

"То се ради детекцијом додатка шећера у процесу производње вина (чаптализација) и детекцијом ботаничког порекла етанола из вина, као и детекцијом додатка воде у току процеса производе - пре, током или након алкохолне ферментације у финално вино", наводи саговорник РТ Балкана.

Наглашава да је уједно и једини специјализовани стручњак у земљи са лиценцом Министарства пољопривреде која му омогућава да издаје стручно мишљење на тему изотопских испитивања, што је виши ниво у односу на изјаву о усаглашености.

Шећер у меду

Мед је природни производ и не сме да садржи трагове индустријских шећерних сирупа, који се додају директним мешањем сирупа са медом, или индиректно прихраном пчела преко кошница. Према Правилнику о квалитету меда и других производа од пчела не сме да садржи ни било какве органске или неорганске елементе несвојствене меду.

Смајловић објашњава да је ЕИМ-ИРМС у стању да детектује и једно и друго.

"У меду ЕИМ-ИРМС може да детектује присуство индустријских шећерних сирупа различитог порекла, од Ц4 биљака – кукуруз и шећерна трска, као и од Ц3 индустријских биљака, шећерне репе, пшенице, кромпира, пиринча, жита и др., као и њихове мешавине. Дозвољено је да сахароза буде у меду, али мора бити пореклом из цветног нектара, а не из шећерног сирупа. До сада порекло те сахарозе није могло бити разликовано, јер ензими претварају сахарозу у нектару до глукозе и фруктозе, и након обављеног процеса пчела одлаже нектар у саће", објашњава технолог.

Према његовим речима, с обзиром на то да је проценат фалсификата меда на тржишту врло висок, то захтева додатно ангажовање на терену и сузбијање економских превара на тржишту.

ЕИМ-ИРМС техником од скоро може да се и у Србији добити аналитичку информацију о присуству свих могућих индустријских сирупа у меду и то јефтиније и брже у односу на врло скупе инструменталне технике које се користе у западним државама Европе за утврђивање аутентичности меда. 

"Упоредним студијама свих ових метода са једне стране и ЕИМ-ИРМС са друге стране, резултати добијени са ЕИМ техником показали су усаглашеност са резултатима добијених другим наведеним методама, за шта наша "АНА ЛАБ" лабораторија има валидну документацију", објашњава стручњак за технологију хране.

image