Србија и Балкан

Ивица Дачић и Љиљана Смајловић: Да ли је Свечљин снимак из Бањске подвала?

Министар Ивица Дачић тврди да је снимак који је објавио Џељаљ Свечља лажан, а на којем се види група униформисаних лица у конаку изван зидина манастира Бањска међу којима је, како тврди, и потпредседник Српске листе Милан Радоичић
Ивица Дачић и Љиљана Смајловић: Да ли је Свечљин снимак из Бањске подвала?© Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

Министар спољних послова Ивица Дачић и новинарка Љиљана Смајловић су изразили сумњу у снимак који је објавио приштински министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља на Фејсбуку, а на којем се види група униформисаних особа у конаку изван зидина манастира Бањска, а међу којима је, према његовим тврдњама, и потпредседник Српске листе Милан Радоичић.

"Мислим да је Курти изјавио да су они у пола три ујутро сазнали да су Срби поставили два камиона. У пола три је ноћ, овде се чини да је неко из дрона претходног дана снимао људе који су били у Бањској и одлучили да под изговором те блокаде пута интервенише ноћу са 460 припадника полиције", рекла је Смајловић и нагласила да је све јако необично и необјашњиво.

Дачић је рекао да не располаже било каквим другим информацијама, осим онога што је Смајловић рекла, и додао да је чињеница да је био снег.

"То говори да очигледно снимак није од тог дана", рекао је он, нагласивши да не може да зна да ли је на снимку Радоичић или не.

Он је још једном поновио да тај снимак сигурно није од тога дана.

"To je нека подвала?", запитала се Смајловић.

"Наравно да је подвала", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да нема додатних информација, али како је нагласио ово је један од најтежих тренутака за Србију.

"Најтеже време у ком се као држава налазимо после погрома 2004. и проглашења једностраног признања 2008. године", поручио је шеф дипломатије.

Како је подсетио, манастир Бањска је задужбина краља Милутина и запитао се шта ће ту полиција тзв. Косова.

"По ком то члану међународног акта они имају права да буду ту?", запитао се Дачић.

"Не оправдамо било какве насилне акције, жалимо што је дошло до таквог инцидента. Ми се боримо за мир и учествоваћемо и даље у преговорима. Могу само да кажем да ми треба да останемо паметни", истакао је он, додајући да је лицемерје средње име међународне заједнице.

image