Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Чиме Приштина прети Српској листи, и да ли је то увод у њену забрану?

Циљ Приштине је да се укину сви Срби, њихова права да живе, да имају своју општину, као и да се у најновијим догађајима на КиМ виде прсти британских обавештајних служби, слажу се саговорници портала РТ Балкан
РТ Балкан анализа: Чиме Приштина прети Српској листи, и да ли је то увод у њену забрану?© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Само који дан после трагичних догађаја у селу Бањска и оптужби приштинских власти који су за кривце одмах прогласили Србију, а потпредседника Српске листе Милана Радојичића означили као "вођу терористичке групе", председница тзв. Косова Вјоса Османи најавила је синоћ да ће ускоро "бити донете институционалне мере" против Српске листе.

Османи није прецизирала какве би те мере и против кога могле да буду, оно што се да наслутити јесте да ће Куртијева влада, могуће је, ићи и на забрану Српске листе, па можда чак, судећи по неким гласовима из Приштине, и да ову странку прогласи за – терористичку организацију.

У последњих три месеца, ово је већ други пут да се из Приштине најављују мере против Српске листе. У мају ове године, после изјава званичника СЛ да ће "Срби бити принуђени да право на опстанак бране свим могућим средствима ако нове локалне структуре у четири општине на Северу, састављене од Албанаца, изабране 23. априла, добију мандате", из Приштине је поручено да је то "претња уставном поретку", и да би СЛ требало брисати из регистра политичких партија. Затражено је да и да се деловањем Српске листе позабаве и правосудни органи тзв. Косова.

Коментаришући најаву и претњу Српској листи, Зоран Анђелковић, некадашњи председник Извршног већа Косова каже да у Приштини "могу да ураде шта год хоће", и да је и ова најава "још један вид притиска на Србе на Косову и Метохији".

"До сада су разне групе на Северу проглашавали за терористичке, па што не би могли и то да ураде. Али, то само изазива још већи револт Срба и нека се не изненаде када Срби устану. Ништа не знам, немам информације и ништа не предвиђам, али знам Србе, знам карактер људи којима вода дође до грла и они тада не бирају средства да се бране", каже Анђелковић.

По њему, главни циљ Приштине јесте да "уклоне Србе са Косова, а све друго је успут, све друге побочне одлуке и побочни притисци и побочни инциденти".

"Циљ је, дакле, да се забране Срби, а све друго, проглашавање неке групе терористичком, забрана неких других, укидање права Србима да имају своју општину, укидање права Србима да живе, хапшења, пребијања, јесу успутне станице и потези да се Косово етнички очисти. Њима је стало да уместо Срба дођу Албанци, као што су учинили на изборима у ове четири општине на Северу. Они би да протерају Србе, да нема ни Српске листе ни Срба. Можда да тамо остане неки Рашић и томе слично, да оставе неколико пелцера који се презивају на ић, а у ствари су већи Албанци него Албанци. Уосталом, у историји је било јаничара и то није спорно. И у Другом светском рату је било оних који су били уз Хитлера", каже Анђелковић.

Човић: Виде се прсти британских  обавештајних служби

И Небојша Човић, некадашњи директор Канцеларије за Косово и Метохију, за РТ Балкан каже да очекује да Приштине може да покуша "свашта да уради", па и да Српску листу прогласе терористичком организацијом.

"Све ово што се догађа одавно је паковано и смишљано, нарочито од тренутка када је Курти упао "у рупу". Сад ће они све да покушају. Треба само издржати све те провокације, а засигурно биће великих притисака. Није нам све ово што се сада десило требало, али догодило се", каже Човић.  

По његовом мишљењу, последице по Србе на КиМ у случају забране Српске листе биле би велике. Човић верује да се у Приштини неће усудити да то ураде, али, ако забране Српску листу, прогласе је за "терористичку организацију", "могу се основати друге организације и регистровати, ни то није проблем".

"Све ово што се сада догодило последица је непрекидног терора који Курти спроводи према српској националној заједници. Мислим и да ће они сада кренути у нови лов на људе. Четири општине на Северу прогласили су зоном некакве "антитерористичке операције", што им даје за право да могу да раде шта хоће. Очигледно желе додатне провокације, желе комплетну ескалацију. По технологији и начину рада видим у свему ономе што се догодило пре неколико дана доста прстију британских обавештајних служби. Љутиће се они када ово кажем али, зато то и кажем, зато што је то истина. То сам рекао још први дан. Све ово без страних обавештајних служби није могло да се деси, а то што су неки наши људи упали у замку и наивно одреаговали на одређене ствари", каже Човић.

Наш саговорник додаје да, нажалост, не може да предвиди никакво смиривање ситуације на Косову, и то "зато што Куртијеви ментори не желе дијалог".

"Њима је Бриселски споразум послужио као преварна радња, сада то отворено може да се каже, за куповину времена и мењање стања на простору КиМ где сада имамо нову реалност. Ми се сада више не бавимо ЗСО него деескалацијом, па смо у ових десет година прошли пут од једног до другог бриселског споразума, па смо имали Охридски споразум, па Шолц – Макронов план, који је упакован на један покварен начин да Србија призна некакву независност КиМ. На све ово имамо и разне активности у Београду, аутошовинисте који кажу да је решење свих проблема Србије да се одрекне Косова и Метохије. Треба очекивати нове притиске, а све у циљу етничког чишћења Срба са Косова и Метохије. А, треба имати у виду да резултат независног Косова и Метохије може да буде само то да тамо не остане ни један једини Србин", каже Човић.

Ракочевић: Пропаст сваке идеје о примени закона 

Живојин Ракочевић, новинар и публициста који живи у српској енклави у Грачаници на Косову и Метохији основни проблем види у "пропасти сваке идеје о примени закона или законитости на КиМ".

"Косово и Метохија су институционална љуштура састављена од савршених европских закона које нико не примењује и који не могу да се примене. Када се то сагледа јасно је да се, због огромних улагања материјалних, политичких и војних, тај систем не може мењати. Ради се о споју претполитичког друштва и највећих светских сила", каже Ракочевић.

Према његовим речима, "катастрофа која се догодила у Бањској не може се гледати изван тог контекста".

"Странци овде нису желели никакве огреботине и сасвим је сигурно да овај систем без икакве демократске контроле може да уради шта год хоће и шта год се учини добро за његове пројектоване етничке циљеве. За очекивати је да после таласа насиља које је захватило читав простор дође до извесног затишја и да ће за унутрашње потребе кренути нови талас институционалне репресије у коме ће бити доведене у питање политичке партије и сви облици организовања који нису албански", речи су нашег саговорника.

"Ми у том систему живимо, тај систем нам је наметнут, једини начин преживљавања је да сачувамо минимум унутрашњих, колективних и личних слобода у гету. Ако у затворима Косова имате десетине потпуно невиних људи који су у највећој мери политички затвореници, онда је за очекивати да се забране и политичке партије или неки други облици политичког организовања. Јужно од Ибра полиција и систем не дозвољавају играње фудбала у сеоским такмичењима и лигама, како онда да се не очекује свака друга забрана или неки нови вид репресије", закључује Ракочевић.

 

image
VV inauguration
banner