Србија и Балкан

Годишњица "Халијарда"; Додик: Српски народ у тешким околностима спасавао Американце

Амерички амбасадор Марфи острашћено мрзи Србе и зато није дошао на обележавање годишњице, поручио је председник РС
Годишњица "Халијарда"; Додик: Српски народ у тешким околностима спасавао Американце© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

У месту Бољанић код Добоја обележено је 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији "Халијард-ваздушни мост".

Председник Републике Српске Милорад Додик и министарка културе Србије Маја Гојковић као изасланик председника те земље данас су у Бољанићу код Добоја положили венце у знак сећања на јунаштво и жртве припадника Југословенске војске у отаџбини у спасавању савезничких пилота "Халијард - ваздушни мост" пре 79 година.

Додик је поручио да је српски народ тада у тешким околностима спасавао Американце.

"Да су пилоти пали на муслиманску или хрватску територију, били би погубљени или предати Немцима. И то нас разликује и тада, а и сада. То су све чињенице", изјавио је Додик.

Истакао је да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи острашћено мрзи Србе.

"Он није дошао и не жели ово да види. И не мора, али чињенице се не могу сакрити", навео је Додик.

Изасланик председника Србије Маја Гојковић рекла је да Србија и Република Српска стоје заједно и чувају сећање, славу, част и пожртвованост Срба.

Она је истакла да се не смије довести у питање та жртва и маргинализацију сећања на Халијард.

Председник Фондације Џон Капело рекао је да је Бољанић подсетник на људску част, жртвовање и солидарност у веома тешким ратним околностима, што повезује два народа, српски и амерички.

Он је изразио захвалност српском народу чији су припадници ризиковали своје да сачувају животе америчких пилота и захвалио генералу Михаиловићу, Југословенској војсци у отаџбини и четничком покрету, те српском народу који су помогли савезницима ризикујући животе.

Република Српска не кокетира са нацистима и фашистима, већ негује патриотска осећања и сећа се оних који су се заједно са Србима борили против нациста у Другом светском рату, изјавио је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поводом 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији "Халијард - ваздушни мост".

"Република Српска данас не кокетира са нацистима и фашистима без обзира на промену међународних историјских околности и налази се на истим позицијама и заступа исти политику и према нацизму и према фашизму", рекао је Стевандић у Бољанићу код Добоја где је данас присуствовао обележавању 79 година од ове акције коју су спровеле снаге Југословенске војске у отаџбини.

Припадници Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Михаиловића, у Србији су спасили више од 500 пилота, а у Бољанићу 60 савезничких авијатичара.

Председник Милорад Додик истакао је раније да је акција "Халијард" херојски подвиг наших предака и још једна потврда да су Срби увек били на страни победника и антифашиста.

image