Одата почаст учесницима у спасилачкој акцији "Халијард"

Потомци оних чији је живот спашен окупили су се данас на Галовића пољу, на чувеном Горском аеродрому како би одали почаст онима који су спасили њихове претке

Данас се обележава 79 година једне од највећих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, мисије "Халијард".

Потомци оних чији је живот спашен окупили су се данас на Галовића пољу, на чувеном Горском аеродрому како би одали почаст онима који су спасили њихове претке.

Поред потомака ослобођених пилота и оних који су спасили савезничке пилоте, догађају су присуствовали потпредседница Владе Републике Србије Маја Гојковић, директор агенције БИА Александар Вулин, амбасадор САД Кристофер Хил , председник Фондације Халијард Џон Капело и принц Александар Карађорђевић.

"Изузетно ми је задовољство што сам овде у Прањанима просторно малом, али историјски великом пољу које је на мапи света уписано као симбол храбрости, племенитости, солидарности заједничке борбе за слободу у Другом светском рату. На овом месту одајемо заслужену почаст људима огромног срца који су учествовали у овој спасилачкој акцији", рекла је овом приликом Гојковић.

Опширније прочитајте овде.