Србија и Балкан

Милановића не дотиче истрага о Сребреници: Чиме се ви бавите људи?

Председник Хрватске "Мајкама Сребренице" поручио да му је жао ако су део кампање "бескрупулозних муљатора" из Сарајева
Милановића не дотиче истрага о Сребреници: Чиме се ви бавите људи?© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MLADEN VOLARIC/

Председник Хрватске Зоран Милановић истакао је да не негира "масовни крвави злочин" у Сребреници, али да је то за њега питање квалификације, преноси Танјуг.

"Нисам негатор масовног, крвавог злочина. Како ћемо то квалификовати не може бити задња реч неколицине судија који су у том предмету судили. Морам да питам Јевреје којих је убијено шест милиона, и Тутсе у Руанди којих је за месец дана умлаћено 800.000 и Србе који су страдали у Јасеновцу на десетине хиљада и пет до шест хиљада младих мушкараца који су убијени око Сребренице у покушају да се пробију кроз српски обруч", рекао је Милановић.

Он је, коментаришући то што је Тужилаштво Босне и Херцеговине против њега покренуло истрагу због негирања "геноцида у Сребреници", истакао да наведени злочини не могу бити исти, али да сви улазе у категорију гнусних, нељудских злочина.

"И ти то истражујеш. Чиме се бавите људи? Заиста имате Тужилаштво које се бави тиме? И то за некога ко је недодирљив за њих. Дакле, мени могу 'пуват', што се каже у Далмацији. Ево оптужите руководство Републике Српске, они су у тим стварима врло брутални. Све их проведите, похапсите, али то није више турска царевина", рекао је Милановић новинарима, пренели су хрватски медији.

Хрватски председник реаговао је и на то што су се Удружење "Мајке Сребренице" и "Удружење жртава и сведока геноцида" прошле седмице обратили генералном секретару УН захтевајући да се не дозволи учешће хрватских војника у мисији Еуфор-Алтеа у БиХ.

Хрватску су означили као агресора током последњег рата.

Милановић је њихов поступак назвао "несувислим и самопоражавајућим писмима".

"Мајкама Сребренице" поручио је да му је жао ако су постале део кампање коју проводе "бескрупулозни муљатори" из Сарајева.

"Ако су тада биле мајке, а њихови синови војници, то су старе жене и увек су се држале достојанствено и надам се да нису пале у кљешта беспризорних бескрупулозних унитаристичких муљатора из Сарајева. Ако јесу биће ми јако жао", додао је Милановић појашњавајући накнадно да притом мисли на људе попут Жељка Комшића, пренела је сарајевска телевизија Н1.

"Мајке Сребренице" реплицирале су на ове Милановићеве изјаве писмом од само две реченице.

"Поштовани председниче Републике Хрватске, јадно је и бедно да један председник државе 'која је чланица свих организација, којих Босна и Херцеговина никад неће бити' себи дозволи овакав вокабулар. Живи ви нама били", стоји у писму које су потписале председница Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић и Мурат Тахировић, председник "Удружења жртава и сведока геноцида".

Милановић је иначе и раније коментарисао питање Сребренице поручивши да "то што је једна група судија у једном тренутку у одређеним околностима неки догађај из јула 1995. године окарактерисала као геноцид", он прима к знању, али "то није Куран и према томе се не можемо односити као верски догмати".

image
VV inauguration
banner