Србија и Балкан

Малтретирање Срба: На Брњаку вечерас километарске колоне

У колони су и аутобуси у којима су ђаци, студенти који се школују у Северној Митровици, Лепосавићу, Лешку, и који морају да иду околним путем и до 100 километара дуже
Малтретирање Срба: На Брњаку вечерас километарске колоне© Antonio Ahel/ATAImages

На административном прелазу Брњак, једином отвореном за саобраћај између централне Србије и северног дела Косова и Метохије вечерас се на улазак на Косово чека и по неколико сати, а колона испред прелаза дуга је више километара.

Возачи који су у колони јављају вечерас да је колона из часа у час све дужа, а у колони су породице са малом децом, људи који су за викенд ишли у централну Србију или који су били у Рашки, Новом Пазару или Краљеву у набавци основних животних намирница или лекова.

У колони су и аутобуси у којима су ђаци, студенти који се школују у Северној Митровици, Лепосавићу, Лешку.

Иначе, административни прелази Јариње и Брњак за саобраћај из правца централне Србије ка Косову затворени су још 24. септембра после сукоба у Бањској.

Прелаз Брњак отворен је пре два дана док је саобраћај према Косову на Јарињу и даље блокиран.

Радници из Рашке и околних места, као и ђаци и студенти који се школују у Лепосавићу или у Лешку и даље су приморани да праве круг дужи од 100 километара да би од Рашке преко Новог Пазара, Рибарића, Зубиног Потока и Звечана дошли до радних места или до својих школа.

Из тзв. косовке полиције пре два дана речено је да је Јариње и даље под блокадом због наводне "претраге терена".

image