Србија и Балкан

Ко је ставио рампу за нове медијске законе? (ВИДЕО)

Влада Србије није усвојила нове медијске законе упркос томе што је премијерка јутрос најавила да ће бити усвојени. Шта се догодило у међувремену?
Ко је ставио рампу за нове медијске законе? (ВИДЕО)© Milan Maricic/ATAImages

Иако је премијерка Србије Ана Брнабић јутрос најавила да ће два медијска закона – Закон о јавном информисању и медијима и Закон о електронским медијима бити усвојени на седници Владе Србије, то се није догодило.

Са ова два важна медијска закона били су упознати ОЕБС, Делегација Европске уније у Србији и Савет за штампу, а премијерка је казала да на састанку који је одржала са представницима Министарства информисања, удружењима новинара и међународним партнерима није чула ниједан негативан коментар.

Упркос томе, каже премијерка, прочитала је вест како Европска федерација новинара није задовољна законима и да их оцењује као "катастрофу и да су корак у лошем смеру".

"Ја сам синоћ позвала све и рекла: људи, ако је ово ваше мишљење, ми не морамо да идемо на усвајање ових закона. Ми ово радимо зато што је то било у Медијској стратегији, зато што смо напорно радили и радили смо заједно. Нећете да усвајамо медијске законе? Све у реду", рекла је Брнабић.

"Нећете да имате Савет за штампу у закону? У реду, никакав проблем", казала је премијерка видно узнемирена.

Појаснила је да је према спремним законима измењен и избор чланова Савета РЕМ-а. Захтев је био да се направи дисконтинуитет са претходним радом РЕМ-а, али напомиње да није у складу са Уставом да онима који су добили мандат у РЕМ-у неко чим се усвоје закони каже "ајд' сад здраво".

"Ја се надам да ће данас неко да ми потврди да је то што смо радили добро. Зато што су то причали на радним групама и на састанцима. Ако ми не потврде, нема потребе да усвајамо законе", рекла је Брнабић.

Премијерка је ово изјавила око 10 сати јутрос, седница Владе Србије је одржана у 13 сати и на њој нису усвојени споменути медијски закони.

Очигледно да премијерка није добила потврду о ваљаности закона од онога од кога је желела, а ова изјава само је доказ оно о чему је РТ Балкан већ писао у сусрет данашњој седници владе – да Србија споменуте законе усваја под притиском Запада.

То је било јасно дан раније, након саопштења кабинета премијерке после састанка са представницима Министарства информисања и телекомуникација, медијских и новинарских удружења и међународним партнерима, наводи се у саопштењу Владе Србије у којем је наведено да је направљен "компромис" по питању Савета за штампу и Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

Саопштено је да ће Савет за штампу, иако је саморегулаторно тело, односно приватно удружење, ући у закон и то са овлашћењем да буде надлежан за све оне који би да конкуришу за државни новац.

Према законском решењу, услов за конкурисање за државни новац био би да медиј није прекршио Кодекс новинара, а Савет за штампу је организација која је себи дала ексклузивно право да га тумачи.

У Комисији за жалбе која одлучује о кршењу кодекса су појединци који сарађују или су директно запослени у прозападним медијима. Оваквим законом судбину медија који би да дођу до државног новца кројили би уредници из Данаса, Времена, а у "име јавности" Ана Мартиноли, професорка Факултета драмских уметности која је писала елаборат за телевизију Нова С приликом апликације РЕМ-у за добијање националне фреквенције.

Упркос овим уступцима, закони данас нису усвојени. У саопштењу Владе Србије након седнице наводе се други усвојени закони који се махом односе на инфраструктурне пројекте. Није наведено да ли су медијски закони били уопште предмет расправе на седници, или нису ни уврштени у дневни ред.

И даље остаје отворена могућност да закони буду усвојени у наредном периоду, а према ранијој најави премијерке, требало да је да буду донети до краја октобра.

image