Србија и Балкан

Милатовић: Изјашњавам се као Црногорац, верски лидери да поштују слободу изјашњавања грађана

Подгоричке "Вијести" тражиле су од председника Црне Горе да се изјасни о говору патријарха СПЦ Порфирија у којем је позвао вернике СПЦ који говоре српским језиком да се изјасне као Срби
Милатовић: Изјашњавам се као Црногорац, верски лидери да поштују слободу изјашњавања грађана© R.R./ATAImages

Председник Црне Горе Јаков Милатовић апеловао је на надлежне органе да предузму све неопходне активности како би се осигурали законски предуслови за одржавање пописа становништва и његови резултати учинили неспорним.

Позвао је и верске лидере, политичке партије, национална већа, невладин сектор и медије да својим деловањем и речју поштују слободу сваког појединца да се, без притиска, изјасни о својој националној, верској и свакој другој припадности.

Милатовић је то саопштио, одговарајући на питања "Вијести", посебно у односу на говор патријарха Порфирија из Подгорице у којем је позвао вернике да се изајсне као Срби, верници СПЦ који користе српски језик.

"Чврсто верујем да смо, као друштво, постигли довољан степен демократске зрелости да омогућимо свим грађанкама и грађанима у Црној Гори да слободно исказују своја национална, верска или било која друга уверења", рекао је Милатовић.

Он је казао да није склон да потцењује лични интегритет грађана у Црној Гори и да различита иступања по овим питањима доживљава као инструмент којим је могуће управљати њиховим националним, верским или другим осећањима.

"И поред чињенице да, као грађанин Црне Горе, сходно Уставу, нисам обавезан да се изјашњавам о својој националној припадности и другим уверењима, ја сам, у више наврата, те информације јавно саопштавао. Поновићу и сада да се у погледу националне припадности изјашњавам као Црногорац, али ме то, само по себи, не чини мање или више вредним у односу на оне који се другачије изјашњавају", истакао је Милатовић.

Како каже, није склон да потцењује лични интегритет грађана у Црној Гори и да различита иступања по овим питањима доживљавам као инструмент којим је могуће управљати њиховим националним, верским или другим осећањима.

Он је додао и да Црну Гору, као што то и Устав прокламује, доживљава као грађанску државу, у којој живе слободни људи независно да ли се осећају и изјашњавају као Црногорци, Срби, Бошњаци, Муслимани, Албанци, Хрвати, Роми, итд.

"Једини осећаји који морају бити заједнички за све јесу припадност и љубав према Црној Гори, све остало је ствар слободе појединаца и богатство различитости које морамо неговати. Сматрам да било чији лични осећај не сме да буде сметња његовом успеху у животу, или да због тога буде ускраћен за права и једнакост која му Законом припадају, као што је то раније по наводима многих наших грађана често био случај", казао је Милатовић.

image