Србија и Балкан

Европосланици у строју са ДПС-ом: Пицула и Маркез траже одлагање пописа у Црној Гори

У првом нацрту извештаја ЕП, који је објављен крајем јуна, Црна Гора је позвана да спроведе попис становништва и домаћинстава до краја године, у складу са ЕУ и међународним стандардима
Европосланици у строју са ДПС-ом: Пицула и Маркез траже одлагање пописа у Црној ГориGetty © Siegfried Modola

Европски посланици Тонино Пицула и Педро Маркез поднели су амандман на извештај о Црној Гори, који је данас на дневном реду Европског парламента, тражећи да попис становништва буде спроведен када се оконча политичка нестабилност у земљи, пишу подгоричке "Вијести".

"Позива се Црна Гора да спроведе дуго очекивани попис становништва и становања у складу са стандардима Европске уније и међународним стандардима чим се политички застој у земљи оконча, како ово важно питање не би било искоришћено као још један изговор за појачавање поларизације друштва", пише у амандману који је поднет у петак.

Како се додаје, очекује се да ће попис бити спроведен на отворен и транспарентан начин, без политичког мешања, уз правилно бројање свих признатих националних мањина, без страха од застрашивања или гоњења.

У првом нацрту извештаја ЕП, који је објављен крајем јуна, Црна Гора је позвана да спроведе попис становништва и домаћинстава до краја године, у складу са ЕУ и међународним стандардима, преноси Танјуг.

За одлагање, па чак и бојкот пописа залажу се опозициона ДПС са странкама Албанаца, Бошњака, Хрвата и Социјалдемократа. Они тврде да у Црној Гори не постоје услови за одржавање пописа становништва.

Део странака на власти, међутим, пита зашто се ДПС, бивша странка Мила Ђукановића плаши пописа становништва, када је јасно да ће овај статистички процес први пут после три деценије бити спроведен слободно и без притисака, каквих је било током њихове владавине.

Питају и да ли се ДПС плаши да овај попис могао да открије којом имовином располажу припадници те странке и њихови традиционални коалициони партнери.

"Резултати пописа треба да буду у функцији будућег развоја државе"

Попис становништва у Црној Гори касни две године и док струка уверава да је он неопходан како би се створила статистичка слика друштва, део опозиције предвођен Демократском партијом социјалиста (ДПС) инсистира на његово одлагању, а прети и позивом грађана на бојкот.

Председник Црне Горе Јаков Милатовић поручио је у више наврата да је позив на бојкот заправо позив на противзаконито деловање.

И премијер Дритан Абазовић истакао је да не постоји ниједан ваљан аргумент за поновно одлагање пописа.

Пописивачи ће на терен изаћи за мање од две седмице. Методом "од врата до врата" обилазиће домаћинства постављајући читав низ питања. Са билборда широм Црне Горе поручује се шта грађани треба да упишу и кога да питају ако не знају одговоре. Део грађана попис доживља као испит који треба да прођу.

Ипак, попис је много више од тога.

"Резултати пописа треба да буду у функцији будућег развоја државе, шта ћемо са замирањем сеоских домаћинстава, шта ћемо са демографским притиском на Подгорицу и југ, са великим бројем странаца који су се доселили. Заиста су бројна питања на која попис треба да нам да одговоре јер заиста признаћете да ако у неком месту нема становника потпуно је свеједно да ли је пописница на ћирилици или латиници", рекао је за портал РТЦГ демограф Милева Брајушковић Поповић.

Према одлуци Владе Црне Горе попис становништва би требало да буде одржан од 1. до 15. новембра.

За бојкот пописа или нетачно давање података предвиђене су казне од 500 евра.

image