Србија и Балкан

Србину десет година затвора због наводног ратног злочина

Адвокат којег је ангажовала Канцеларија за КиМ тврди да нема никаквих доказа
Србину десет година затвора због наводног ратног злочинаwww.globallookpress.com © DanitaDelimont.com/Walter Bibikow / DanitaDelimont

Основни суд у Приштини данас је прогласио кривим Србина Зорана Вукотића из Вучитрна и осудио га на 10 година затвора за наводни ратни злочин, саопштили су из Канцеларије за Косово и Метохију.

"Реч је о поновљеном суђењу због бројних повреда процесних права Вукотићу, а суду у Приштини важно је само да један Србин буде оглашен кривим у склопу општег покушаја криминализације свих Срба са простора Косова и Метохије", наводи се у саопштењу Канцеларије.

Овом пресудом, кажу из Кнацеларије за КиМ, Срби се стављају у "вештачку симетрију са злочиницима терористичке УЧК"

"С тога и ова пресуда из које се не може искључити политички утицај који је пратио и цео први процес Вукотићу, представља покушај прављења вештачке симетрије са злочиницима терористичке УЧК чијим се лидерима суди за гнусне злочине против Срба", стоји у саопштењу на сајту Канцеларије.

Адвокат: Осуђен без доказа

Зоран Вукотић је осуђен због наводног силовања Албанке у општини Вучитрн током сукоба на КиМ, што је први пут да су локални судови некога осудили за такву врсту злочина, пренео је РТС-у Вукотићев адвокат Небојша Влајић и додао да и током поновљеног поступка није било довољно доказа за такву пресуду, тврдећи да је суд преценио доказе.

"На новом суђењу нисам приметио да је ишта предузето по примедбама Апелационог суда. Поступак је изведен такв какав је био и изречена истовента пресуда од 10 година. Тиме је суд одбио да призна да је учинио икакву грешку", рекао је Влајић након нове пресуде.

Најавио је жалбу и у овом случају, верујући да ће резултат бити исти као и у првом поступку.

"Јер једноставно оваква пресуда која није заснована ни на једном доказу не би смела да опстане", додао је Влајић.

Према оптужници, Вукотић је наводно "као припадник полицијских снага резервне јединице Министарства унутрашњих послова Србије, супротно правилима међународног хуманитарног права, током рата на Косову и Метохији 22. маја 1999. године, у саизвршењу са осталим припадницима српских војних, полицијских и паравојних снага, на територији општине Вучитрн, учествовао у протеривању албанског цивилног становништва, извршењу физичког и психолошког насиља над њима и употреби насиља и других нехуманих дела".

Вукотићу је ово друга пресуда, јер је 2018. године већ проглашен кривим и осуђен на шест и по година затвора за ратне злочине над цивилним становништвом, односно за наводно злостављање албанских цивила заточених у затвору у Смрековници од 3. маја 1999. године, па до почетка јуна 1999. године.

image