Србија и Балкан

Куртију сметају Чича Дража и што "Београд сме": Србија живи у прошлости, није завршила са ратовима

Према речима премијера привремених приштинских институција, Србија је "у бронзи овековечила синоним бројних страдања и проливања крви хиљада људи"
Куртију сметају Чича Дража и што "Београд сме": Србија живи у прошлости, није завршила са ратовимаGetty © Keystone / Stringer

Да то што "Београд сме" готово по правилу смета званичној Приштини, види се из најновијег писма председника владе тзв. Косова Аљбина Куртија, коме је овог пута трн у оку некадашњи вођа четничког покрета, Драгољуб Дража Михаиловић.

Премијеру привремених приштинских институција Куртију засметало је недавно отварање музеја и откривање споменика команданту Југословенске војске у отаџбини на месту његове породичне куће у Брегалничкој улици у Београду.

"Иза билборда који су носили поруку 'Београд сме' у главном граду Србије је свечано откривена статуа бившег вође четничког покрета током Другог светског рата Драгољуба Михаиловића. Србија је овековечила у бронзи синоним бројних страдања и проливања крви хиљада људи. Иницијатор је удружење које позива на хуманитарне и еколошке активности. Противљење разних активистичких организација било је узалудно", написао је Курти. 

Он је додао да је спорна и "Брегалничка", назив под којим је Србија водила "битку за територијално проширење" током Другог балканског рата против Бугарске (1912-1913), на обалама реке Брегалнице у Северној Македонији.

"Дакле, овековечити рат у земљи која је сада чланица НАТО-а (Северна Македонија), против земље која је сада чланица НАТО-а у ЕУ (Бугарска). Кажу да музеји служе за заштиту прошлости. Али једно је заклон од прошлости, а друго је величање зла. Још више када се сећањима алудира на жељено понављање", додао је Курти.

Он је подсетио да је Врховни суд у Београду 14. маја 2015. године на 39 страница рехабилитовао "Чича Дражу", а да су у последњих неколико година Александар Вучић и Александар Вулин демантовали масакр у Рачку.

"Данашња Србија живи у прошлости јер сматра да њени ратови нису завршени, нити Балкански ратови с почетка прошлог века, ни светски ратови средином XX века, нити онај на 'Косову' 1998-1999. Терористички напад на Бањску 24. септембра ове године само је још једна битка тих недовршених ратова из угла званичног Београда", поручио Курти.

image
VV inauguration
banner