Србија и Балкан

Хрватска против официра ЈНА који су били у Вуковару: Кривичне пријаве за ратни злочин

Адвокат Душан Братић рекао је да је хрватски државни пројекат да осуди све који су се супротставили оружаној сецесији те земље, али и да се може очекивати да по истој мустри и Албанци осуде хероје с Паштрика и Кошара
Хрватска против официра ЈНА који су били у Вуковару: Кривичне пријаве за ратни злочинwww.globallookpress.com © Alen Gurovic

Хрватска спрема процес против више од 50 официра ЈНА, који су у јесен 1991. године учествовали у ослобађању Вуковара. Кривичну пријаву против њих за ратни злочин државном тужилаштву за ратне злочине поднела је недавно тамошња невладина организација Центар "Др Иван Шретер", а с обзиром на протеклу систематску праксу прогањања Срба у Хрватској, нема сумње да ће пријава бити и прихваћена.

Овога пута на удару су сви официри нижег командног ранга – команданти бригада, батаљона, одреда, командири чета, начелници одељења за безбедност у бригадама и команданти ескадрила – који су били у линији командовања у јединицама ЈНА у периоду операције за деблокаду касарни у Вуковару.

Високим официрима ЈНА Милету Мркшићу, Веселину Шљиванчанину и Мирославу Радићу судило се у Хашком трибуналу за ратни злочин у Овчари код Вуковара, а Хрвати су сада "пронашли" неке нове, али нису заобишли ни Овчару.

Адвокат Центра Шретер Берислав Живковић тамошњим медијима је казао да ратни злочин у Вуковару није у целини обрађен, само Овчара, али је и она обрађена у њиховој пријави.

Живковић тврди да је свака јединица и војна и паравојна која је учествовала у "Операцији Вуковар" од 30. 8. до 20. 11. 1991. добијала наредбе од заповедника ЈНА и да злочини у Вуковару нису били нешто што се отело контроли већ се ка њима јасно управљало.

Адвокат Душан Братић рекао је да је државни пројекат Хрватске прогањати и осудити све који су се супротставили оружаној сецесији Хрватске, а да је њихово правосуђе реализатор тог пројекта.

"Питање је само којим редом ће ко доћи под удар, зависно од значајног датума из рата, њихових унутрашњих сукоба или наређења политике. Свако ко је крочио у Вуковар више не сме да излази из Србије. То је већ опробани рецепт. Може се очекивати да по истој мустри и Шиптари, по узору на своје учитеље и пријатеље, осуде све оне голобраде момке са Паштрика и Кошара и тако Србија постане земља са највише осуђених за ратне злочине у историји, а самим тим и српски народ злочиначки и геноцидни", рекао је Братић.

Закључио је речима да за злочин на Петровачкој цести Виши суд у Београду не дозвољава суђење, јер Влада Хрватске неће да уручи позив оптуженима, а управо је то по закону разлог да се суди у одсуству.

image